#

Блог на Мирослав Севлиевски

Блог на Мирослав Севлиевски за политика, случки, хора, емоции и факти

Няма време за губене

 

Мирослав Севлиевски: НАЙ-ГОЛЕМИЯТ ПРОБЛЕМ НА ПРАВИТЕЛСТВОТО Е, ЧЕ НЕ ВОДИ ПУБЛИЧНА ПОЛИТИКА

26 Май 2004 г., публикувано в ????????

Тази седмица от парламентарната група на "Новото време" вероятно ще поискат оставката на здравния министър Славчо Богоев. Преди няколко дни се говореше за оставката на земеделския министър Мехмед Дикме. Не е секвала модата от седмици насам да се иска оставката на министъра на благоустройството Валентин Церовски, както и на културния министър Божидар Абрашев. Разбира се, в това няма нищо изненадващо, особено ако исканията идват от страна на опозицията. Напоследък обаче подобни призиви за оставка ще чуват и сред управляващото мнозинство.
На заседание на парламентарната група на "Новото време" вчера трябваше да бъде взето решение за това ще иска ли парламентарната група оставката на здравния министър или не. Сега имаме връзка с председателя на парламентарната група

Господин Севлиевски, какво решение взехте вчера? Ще искате ли оставката на здравния министър?

- Решението, което парламентарната група "Новото време" вчера взе, беше, първо, да уважи искането и молбата на Славчо Богоев за отлагане, за отсрочка за неговите отговори по отношение как наркозависимите могат да получат качествено и леснодостъпно лечение. Това е първото ни решение. А второто ни решение е, че през следващата седмица ние ще поканим министър Богоев в ПГ на "Новото време", за да обсъдим някои наболели актуални проблеми в областта на здравеопазването и също така лично да изразим нашето неудовлетворение от работата на министерството в няколко особено важни области.

Впрочем кои са тези няколко наболели проблеми в сферата на здравеопазването и защо точно решихте, че ще искате оставката на Богоев?

- Предисторията на тази оставка е много проста. Преди месец и половина аз се обърнах публично към министър Богоев с молба той да излезе и публично да разясни на всички български семейства, които са достигнати от напастта на наркотиците и имат в себе си наркозависими, да знаят, той да им разкаже и те да знаят как могат, ако искат да се лекуват, къде и как могат това да го намерят. Министър Богоев не намери време за месец и половина да излезе публично и да разкаже какво неговото министерство е направило така, че хората да получават достъпно и качествено увеличение. Това е всичко.
Също така ние му зададохме, от "Новото време" му зададохме парламентарен въпрос, на който се надявахме той да отговори в рамките на този месец. Казахме ясно, че той ако не отговори, ще поискаме неговата оставка. Това е всичко.

Сега му давате отсрочка, но искам пак да ви попитам кои са тези наболели теми и проблеми, за които ще разговаряте с него, в сферата на здравеопазването?

- Вие сигурно знаете и вашите слушатели знаят, че все още няма подписан рамков договор между здравната каса и лекарския съюз, което е изключително важен проблем. Вие сигурно сте чули за нарастващите дългове на болниците, което при всички положения води до извода, че болниците се управляват зле. Вие знаете проблемите с лекарствоснабдяванията и т. н., но най-вече ние искаме Славчо Богоев публично и ясно да заяви хората как ще се лекуват и на каква цена. Най-големият проблем, който "Новото време" вижда в правителството, е проблемът, че не се води публична политика и че се мълчи по теми, по които никой няма право да мълчи.

Славчо Богоев ли е единственият министър, който може да бъде обвиняван в това? Известно е, че представители на вашата група, така, меко казано, бяха в конфликт с други представители на кабинета като Валентин Церовски например?

- Не, ние не сме имали конфликт с никого. Ние сме в конфликт с калпавите министри?

Кои са те?

- Никакво намерение нямам да назовавам кой точно. Всичките министри, с които "Новото време" е имало принципни разправии, ама принципни, защото ако един министър си купува имот с компенсаторки, то имаме принципно различие с него.

Визирате, разбира се, Валентин Церовски.

- Например.

Ако ги наричате калпави, защо не заставате докрай зад позицията си за тяхната оставка?

- А, не, въпросът за оставките винаги трябва да е мотивиран. И ние се опитваме всеки път да мотивираме своите действия и заставаме абсолютно до край.

Тоест ако поискате оставката на Церовски и на Абрашев, това би било едно немотивирано искане?

- Ние отдавна сме казали, че Церовски и Абрашев. . . има и не са най-добрите министри в този кабинет, и че
министър-председателят трябва добре да помисли за тяхното поведение и за тяхното оставане в кабинета. Но, както ние вече казахме, времето на емоционалните искания за оставки отмина, дойде времето за реални проверки кой министър как си върши работата.

И времето всяка една от политическите сили да застане на предизборния старт.

- Ако вие това го наричате предизборен старт, аз го наричам нормално вършене на работата. Защото вчерашното разпространение на прессъобщение от страна на Министерството на здравеопазването в момента, в който ние бяхме започнали да дискутираме стратегия и тактика как да получим, не да поискаме, а да получим оставката на Славчо Богоев, то, беше разпространено прессъобщение, и Славчо Богоев с други думи каза - олеле, не ми искайте оставката, ще отговоря на вашите въпроси и ще направя това, което ми е работата. С което, с една такава молба ние му дадохме отсрочка.

Тоест силовите методи понякога са действени.

- Това не са силови методи, това е нормална парламентарна практика. Ако досега тя не е била правена в парламента, това е защото политиците са били малко по-различни и по друг начин са разбирали политиката.

Вие сте депутат, народен представител на Бургас и Бургаския регион. Твърдите сам в едно интервю отпреди известно време, че депутатите са хората с най-много работодатели. Предполагам, че вие разговаряте периодично с вашите работодатели. Те съобщавали ли са ви, споделяли ли са с вас кои са министрите в този кабинет, от които са недоволни и които според тях не би трябвало да остават на своите места?

- Избирателите винаги ми споделят най-различни теми, но най-вече най-много проблеми избирателите имат - или поне избирателите от Бургаски избирателен район имат - с връщането на техните земи, на тяхната собственост. Петнайсет години по-късно продължава да има проблеми в тази посока. И имат проблем със здравеопазването и т. н. Но въпросът е по-скоро - аз ще се опитам да ви отговоря по друг начин - ако след две години един министър продължава да има рейтинг около 10 процента или по-скоро разпознаваемост не по-голяма от 20, 30 до 40 процента разпознаваемост, значи този министър е калпазанин за публичната политика. Ако за 2 години един министър не е разпознат до 80 процента поне, от българското общество, то значи той не си върши работата. Защото министрите, освен това че са чиновници, те са и политически лица. А ролята на политика е да създава и да води определени каузи, да решава каузи, да създава каузи и да дава. . .

Това е така, г-н Севлиевски, но нали се сещате защо точно с вас е интересно да се говори за промени в кабинета? Защото именно вашата парламентарна група би могла да свали или не някой министър. И ако, както казвате, има достатъчно калпазани в това министерство, какво чакате?

- Парламентарната група на "Новото време" не чака нищо. Парламентарната група на "Новото време" единственото нещо, което иска да направи, е да бъдат приети от Народното събрание онези закони, които ще променят политическата инфраструктура на България. По отношение на кабинета силите на "Новото време" не са достатъчни той да бъде сменен. Но аз се надявам, че мнозинството, на НДСВ и на ДПС, започват да преосмислят и да разбират най-накрая, че се намират в позиция на парламентарно малцинство, че правителството, което е в момента, е малцинствено правителство, което при всички положения изисква нов тип поведение - такова, което досега българско правителство не е имало. . . в момента.  Разбирам, надявам се. . .

Поведение, което няма нищо общо с високомерието, в което много често изпадат политиците и в една такава ситуация, щат не щат, ще трябва да отговарят на вашите въпроси, както споменатият вече г-н Славчо Богоев.

- А намирате ли го това за лошо?

Не, разбира се, че не. Благодаря ви за това участие.

- Аз ви благодаря. Приятен ден.

Мирослав Севлиевски, председател на парламентарната група "Новото време". Засега тази парламентарна група няма да иска оставката на здравния министър. Дава му все още отсрочка, за да го изслуша по важни проблеми от здравеопазването.

Димитрина ЧЕРНЕВА
Българско национално радио,
Програма "Хоризонт", "Преди всички",
26 май 2004 г.

Коментари

agvgbvyx

05 Февруари 2011 г., 22:31 часа

iGFCFK <a href="http://zzztrzmksovj.com/">zzztrzmksovj</a>, [url=http://wiytszqlqstc.com/]wiytszqlqstc[/url], [link=http://mmdgvfboaklf.com/]mmdgvfboaklf[/link], http://ujgocpwkbxtx.com/

Видео

Новото ВремеНавигация

Категории

Последни теми

Линкове

Блогрол

Архив

Абонамент