#

Блог на Мирослав Севлиевски

Блог на Мирослав Севлиевски за политика, случки, хора, емоции и факти

Няма време за губене

 

ЦЕЛТА НИ Е СЕКЮРИТИЗАЦИЯ НА НИСКОЛИКВИДНИТЕ АКТИВИ

27 Януари 2003 г., публикувано в Архив

Мирослав СЕВЛЕВСКИ,
депутат от НДСВ

Смисълът на Закона за дружествата със специална инвестиционна цел е изключително прост. България има много активи, които са нисколиквидни, и това не е само българският случай, а го има навсякъде по света. Затова държави с развити пазарни икономики са измислили механизъм, който се нарича секюритизация на активи, т. е. даване на акции срещу активи, които са недвижима собственост или вземания например.
Целта е да направим недвижимостите у нас по-движими и да насърчим колективното инвестиране, което е изключително важно. Трето, вярваме, че няма държава, която си е оправила икономиката, без да има възможност обикновеният човек да участва в големия бизнес. И четвърто - целта ни е да насърчим търговията с публични акции, да насърчим капиталовия пазар у нас, където са ясни правилата.
Идеята по цял свят e доходите от тези дружества да бъдат облагани при крайния акционер, тоест да няма двойно данъчно облагане и един доход да не се облага два пъти. Тези условия ще се дискутират допълнително с Министерството на финансите.
Този закон няма общо и не е в конфликт нито с идеята на Министерството на икономиката за техния инвестиционен фонд, нито с идеята за индустриалните зони


В. “Пари”, 27 януари 2003 г.

Видео

Новото ВремеНавигация

Категории

Последни теми

Линкове

Блогрол

Архив

Абонамент