#

Блог на Мирослав Севлиевски

Блог на Мирослав Севлиевски за политика, случки, хора, емоции и факти

Няма време за губене

 

СМЕНЯМЕ КРОЙКАТА НА ПРИВАТИЗАЦИЯТА, НО НЕ ПО НОМЕРА НА СЕВЛИЕВСКИ

16 Декември 2002 г., публикувано в ????????

Мирослав СЕВЛИЕВСКИ, депутат от НДСВ

ЗАЩО поисках парламентът да закрие Агенцията за приватизация и да направим Български приватизационен холдинг?
За този ход отнесох какви ли не критики и интерпретации на тема личните ми амбиции за пост.
Нямам за цел да отнемам или делегирам власт никому. Ще разочаровам и любителите на конспиративни сценарии за бунтове в НДСВ. Предложението да се закрие агенццията, е мотивирано само от едно - приватизацията меко казано не върви в правилна посока. Върху сегашната държавна структура тегне тъмната сянка на сделките за "Плама" и "Балкан".
Ако беше ясно кой носи отговорност за подобни грандиозни гафове, отдавна да сме чули присъди. Роенето и прехвърлянето на отговорността от една институция на друга, е най-сигурният и действащ успешно у нас начин за прикриване на политическата корупция. Проблемът не е кадрови, а институционален.
Холдингът, който ще промени механизма на раздържавяване, ще се управлява от съвет на директорите - министрите на финансите, икономиката, земеделието, транспорта и енергетиката. Останалите се избират от кабинета. Всички те обаче ще носят имуществена отговорност за виновно причинените вреди. Сметната палата ще контролира холдинга вътрешно, а отчетите му задължително се проверяват и от международен одитор. На всеки 6 месеца компанията ще се отчита пред Народното събрание.
Така ще ограничим до минимум партийното влияние върху приватизацията и ще го поставим изцяло на пазарна основа. Подобен подход работи в Унгария, у нас добрият пример е Банковата консолидационна компания.
Време е да приемем, че в България няма нито свещени крави, нито свещени институции. Кръстоносните походи в защита на едно или друго ведомство напоследък раждат само скандали и усещане за нестабилност. Така волно или неволно се създава удобно поле за действия на онези, чиято цел е единствено да пречат на реализирането на стратегическите приватизационни сделки.
Закрием ли агенцията за приватизация, отвинтваме съвсем гърмящите бушони, при които никой не поема отговорност.
Това не е солов политически ход, защото 60 на сто от българите не харесват статуквото. Аз също. Хората не харесват и партиите на статуквото. Аз също и затова няма да бъда член на такава.
Искрено съжалявам, че старите политически сили не знаят какво да правят, когато се променят правилата. Влязох в парламента, за да бъда член на партия на промяната, осъществявана чрез модернизация, а не със свещени крави. Убеден съм, че след като толкова съществена част от българската реформа се осъществява по недостоен начин, значи наше е задължението да променим статуквото. Другият вариант е да носим дрехите си отпреди 5 години и да се правим, че не забелязваме промяната в модната линия.
Един от най-отчетливите аргументи против нашето предложение е, че се опитваме да игнорираме Върховния административен съд от приватизационния процес. Това не е моя тема. По нея имам само един призив - нека ключовите юристи в републиката като Славов, Филчев, Григоров, Панайотов, Мингова и Герджиков да се затворят в една стая и да не излизат от там, докато не измислят как да променят съдебната система така, че хората действително да получават бързо и справедливо правосъдие. Нека репутацията на тази независима власт да бъде достоен пример за нашите деца.


В. «24 часа», 16 декември 2002 г.

Коментари

olbjzr

05 Февруари 2011 г., 22:31 часа

qi2hBe <a href="http://vyouujjeutua.com/">vyouujjeutua</a>, [url=http://vhuhoyzmqrxj.com/]vhuhoyzmqrxj[/url], [link=http://apfancznszyd.com/]apfancznszyd[/link], http://kyiwmvvtsuti.com/

Видео

Новото ВремеНавигация

Категории

Последни теми

Линкове

Блогрол

Архив

Абонамент