#

Блог на Мирослав Севлиевски

Блог на Мирослав Севлиевски за политика, случки, хора, емоции и факти

Няма време за губене

 

Председателят на ПГ “Новото време” Мирослав Севлиевски: ТРЯБВА ДА СЛОЖИМ КРАЙ НА ВРЪЗКАРСКИЯ КАПИТАЛИЗЪМ

21 Май 2004 г., публикувано в ????????

Ако хората искат да има политици, които да правят техния живот успешен, то да си отварят широко очите, когато гласуват

Мирослав Севлиевски е роден на 18 януари 1965 г. в Троян, Ловешка област. Женен. Завършил е специалност "География" в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Член на групата за натиск "Новото време" от нейното създаване през 2000 г. Ръководител на екипа по политически маркетинг на Коалиция НДСВ за парламентарните избори през 2001 г. Член-учредител на партията НДСВ от 6 април 2002 г. Депутат от Бургас в 39-ото НС.

Г-н Севлиевски, какво трябва да се промени в настоящия кабинет и защо?

- Първо е необходимо да се промени политиката и този кабинет да дава сигнали, че върши работа и успява да направи това, което направиха българските алпинисти на Еверест. Като обещаха, че ще се качат на Еверест, се качиха. Трябва да поздравим алпинистите и да ги дадем за пример на министрите. Да направят и те като тях, а не да обясняват кое защо не може да се случи и че някой им пречи. Има министри, които са от три години в правителството, а тяхната разпознаваемост в обществото е доста малка. Аз разбирам, че трябва по-малко да се говори и по-малко да се показват по медиите, но някои от тях не правят нито едното, нито другото. Такъв пример е и министър Богоев. Преди време казах, че ако до месец той не излезе като министър на здравеопазването да каже с точни и ясни думи къде и по какъв начин наркозависимите могат да получат достъпно лечение, ще му поискам оставката. Този срок изтече във вторник. На следващото заседание на нашата парламентарна група ще поставя въпроса да изградим цялостна стратегия. Този министър трябва или да отговори веднага, или ще започнем действия по събиране на парламентарна и политическа подкрепа за неговата оставка. Защото проблемът не е само при наркоманите, а при диабетиците и при много други. Крайно време е всеки българин да си получи здравната книжка.

Кои други министри критикувате?

- През тези 3 години сме критикували много от министрите. Разбира се, има 4-5 министри, които фокусират нашето внимание с некадърност. И не само нашето, а и на голяма част от обществото и на останалите политически сили. Правителственото мнозинство трябва да си направи анализ. Да видят не подменя ли то вота на избирателите, след като има министри калпазани.

Именно нововремци бяхте обвинени, че сте подменили вота.

- Вотът се подменя само тогава, когато си направил компромис с обещанията, които си дал в предизборния период, когато си направил компромис или си се отметнал от принципите, с които си влязъл в политиката. Аз спокойно мога да кажа, че нововремци защитаваме едни и същи принципи вече 15 години.

Имате ли впечатления подземният свят да командва политиката на България?

- Имало е, има и сигурно ще продължава да има опити на различни групи, независимо дали те са свързани с подземния свят на бившата ДС или бившата комунистическа партия. Тези хора като едни динозаври от миналото се опитват и ще се опитват да направляват политиката по един или друг начин. Затова днешното Народно събрание е призовано да направи промени в политическата система, да я модернизира, да направи такива закони, които ще сменят цялата инфраструктура и няма да може повече подобни хора от олигархията да имат влияние върху политиката в България. Второ, ние трябва да сложим край на връзкарския капитализъм, както ние в “Новото време” обичаме да казваме, за да дойде време на капитализма на равните възможности, на демокрацията с равните възможности и отговорности от всекиго.

Къде точно минава границата на зависимостта на политиката от бизнеса? Доколко такава зависимост е нормална и допустима?

- Ако говорим за лобизма, ние имаме законопроект, който регламентира тези отношения. Групите по интереси могат да бъдат на бизнес основа, регионални или общински и да лобират в парламента или изпълнителната власт. За това нещо трябва да има закон, който регламентира тези отношения, както това е регламентирано в САЩ и други държави, към които ние се стремим като модел.

Каква е целта на компроматите в политиката?

- Обикновено това, което се случва в България, е, че компроматите разбиват доверието в цялостната политическа система. Основната цел на политическите компромати е била не да се елиминира един или друг политик, а да ерозира репутацията на политическата система изобщо. Всички българи да смятат, че политиката е мръсно и лошо нещо, което не е така. Политиката трябва да се превърне в инструмента, чрез който хората, обединявайки интересите си, участват в едно състезание за нареждане на дневния ред на обществото. Но понеже в България много хора не искат политиците да нареждат дневния ред, а искат те да използват политиците за пренареждане или за решаване на корпоративни или други интереси, затова ерозирането на политическата система за тях е начин на препитание.

Каква е вашата прогноза за дясното пространство?

- Всички прогнози за дясното пространство днес ще изглеждат глупаво. Дясното пространство в момента е в процес на модернизация и преструктуриране. Как то ще изглежда наесен, е едно. А как то ще изглежда догодина, е коренно различно. Много се говори за обединение и коалиции вдясно, но както напоследък забелязваме всички казват, че ще участват на избори самостоятелно. СДС обяви, че ще се яви самостоятелно, НДСВ каза същото, преди това и Костов го заяви. Ами то не останаха много, с които можем да направим десноцентристка коалиция на следващите парламентарни избори. Но не съм сигурен в реализацията на тези заклинания.

Как може да бъде преодоляна политическата апатия?

- С нова политическа култура, с нови политически цели, с политика, не обърната към миналото или борба с предразсъдъците на миналото, а обърната към бъдещето. Защото, ако ние, политиците, имаме поведение на хора, взели държавата на заем от децата си, а не сме я получили в наследство от бащите си, то хората нямат никаква причина да поддържат който и да е политик и да гласуват за когото и да било.

Много често споменавате ченгетата, тайните служби и т.н. Работи ли все още тази митична Държавна сигурност?

- Работят старите мрежи, независимо как ги наричаме днес.

Против какво?

- Работят за свой интерес, какъвто и да е той.

Управляват ли все още на някакво ниво?

- Те си мислят, че управляват. Малко се надценяват.

Как ще се промени нагласата на хората, как ще повярват те, че манталитетът на политиците е променен?

- Преди следващия парламент ще има избори. Ако хората искат да има политици, които да правят техния живот успешен, то да си отварят широко очите, когато гласуват. Да следят делата и думите на всеки един от нас и да видят кои могат да носят отговорност и работят за създаване на нови възможности. Кои са хората, които не искат да разпределят доходи, както го правеха досега старите партии, защото те само това могат да правят, а могат да създават национален продукт, национален доход. Предизвикателството днес е да престанем с дебата за разпределяне на доходите, а да започнем дебата за създаване, за увеличаване на доходите. Доходите на всеки един българин и доходите на държавата. Днес трябва да запазим бащиното имане и да го увеличим, за да оставим по-добро наследство на децата си. Партиите трябва да се разделят на такива, които са готови да работят за създаването на нови доходи, и на такива, които очевидно не са готови.

Очаквате ли Симеон Втори да участва в политическия живот и занапред?

- Очаквам.

Евелина ГЕЧЕВА
В. “Монитор”, 21 май 2004

Коментари

swldimnlzkp

05 Февруари 2011 г., 22:32 часа

NdFFGm <a href="http://vckvlgvftfim.com/">vckvlgvftfim</a>, [url=http://bnxetxqvbuqs.com/]bnxetxqvbuqs[/url], [link=http://eiqsianmfste.com/]eiqsianmfste[/link], http://jbeorkbmroha.com/

rhehjtz

04 Април 2010 г., 23:31 часа

S2lX2y <a href="http://mpzhydshxvwu.com/">mpzhydshxvwu</a>, [url=http://ytkobszursee.com/]ytkobszursee[/url], [link=http://qacwmutdzaou.com/]qacwmutdzaou[/link], http://wryyduajltlv.com/

Видео

Новото ВремеНавигация

Категории

Последни теми

Линкове

Блогрол

Архив

Абонамент