#

Блог на Мирослав Севлиевски

Блог на Мирослав Севлиевски за политика, случки, хора, емоции и факти

Няма време за губене

 

ЗАЩО ИСКАМ ПЕНСИЯ ЗА БИВШИТЕ ПЪРВИ

22 Януари 2002 г., публикувано в ????????

НДСВ да въведе правила за общуване с бизнеса

Мирослав СЕВЛИЕВСКИ,
депутат от НДСВКакво става с президента, когато изтече мандатът му? В Европа и САЩ той получава резиденция, високо обществено положение и уважение. У нас оцелява както може.
Аз съм един от вносителите на първия законопроект за статута и мандата на лицата, които са били президент и вицепрезидент, защото съм убеден, че тези хора са част от националното ни богатство и заслужават признание.
Държавният глава и вицепрезидентът трябва да имат право на по-ранно пенсиониране, след като изтече мандатът им. Предлагаме размерът на пенсията им да е 90% от заплатата. Даваме им доживот правото на кола и шофьор от Националната служба за охрана. Бившият президент получава още офис и средства за двама технически сътрудници.
Основният мотив за този проект е, че държавният глава е единственият, който се избира пряко. Конституцията му отрежда водещо място в държавната политика. Въпреки ограничените си пълномощия, той има влияние, а по време на мандата си трупа политически опит, който е несравним с този на другите лидери.
Заради проекта НДСВ може да бъде обвинено, че си губи времето с незначителни неща или харчи много пари. Няма причина обаче покрай големите решения да не се взимат малки, но добри.
Това не значи, че аз и колегите ми имаме различен дневен ред от приоритетите в програмата на НДСВ. Още повече че за бюджета този разход е смешно малък.
Оправданата критика към властта не би трябвало да е този закон, а планът ни за действие, който е недостатъчно добре публично споделен и приет. Все още липсва например ясен критерий за взаимодействие между политиката и бизнеса. Такива правила отдавна действат, но извън България.
Кой може да влияе върху икономиката? Известно е кои са 50-те най-големи данъкоплатци в страната и е логично правителството да се съветва с тях. Още повече, че така те ще бъдат провокирани да излязат във видимата част на икономиката и да се състезават да плащат по-големи данъци, за да влязат в групата на съветващите.
Участие в политическите процеси трябва да има също дребният и среден бизнес, който е канавата на всяка партия.
Ако искаме НДСВ да е модерна сила от електорален тип, би трябвало браншовите организации да участват в писането на програмата му. Така се стимулира стремеж за признание в рамките на всяко миниобщество, а не желание за партийна кариера.
НДСВ ще бъде успешна управляваща сила само, ако продължи идеята за национално движение и успее коренно да промени връзката между избиратели и избрани. Ако има вътрешна комуникация и приеме етичен кодекс, който се препокрива с моралните представи на обществото.
Двете най-големи предизвикателства пред всички партии са нетърпението на хората и егоизмът на самите политици.
Нетърпението на гражданите да заживеят достоен живот, в който депутати и министри не говорят какво ще направят, а какво са направили. Живот, в който младите не мислят за работа, след като завършат висше образование, а очакват кредити за жилища и коли. Живот, в който съпругите ни не се чудят кого и какво да посочат за пример на децата ни.
Егоизмът е в инерцията да се вглеждаме в себе си и да си четем уставите, а не устата на избирателите.
Дошло е време постове и обществено одобрение да получават достойните и трудолюбивите, а не политическите партизани. Защото грандиозният ангажимент България да бъде преобразена за 800 дни, означава щастие за всички. Начинът, по който пенсионираме държавния глава, е знак, че поне се стремим към щастието.


В. «24 часа», 22 януаре 2002 г.

Коментари

nmeuem

05 Февруари 2011 г., 22:31 часа

pXzPNK <a href="http://ncfityykheba.com/">ncfityykheba</a>, [url=http://vhmximcdmaku.com/]vhmximcdmaku[/url], [link=http://vjarrhrvkghg.com/]vjarrhrvkghg[/link], http://alrlgfxckllj.com/

Видео

Новото ВремеНавигация

Категории

Последни теми

Линкове

Блогрол

Архив

Абонамент