#

Блог на Мирослав Севлиевски

Блог на Мирослав Севлиевски за политика, случки, хора, емоции и факти

Няма време за губене

 

НДСВ – ЗДРАВО, СДС – НА ПАРЧЕТА

08 Януари 2002 г., публикувано в ????????

Мирослав СЕВЛИЕВСКИ

Правителството. 2002 г. ще е решаваща за промяната на публичния образ и разбиране за правителството въобще - от правителство на мнозинството към правителство на избирателите.
Правителството ще остане стабилно, защото показа, че разбира най-големите си слабости, които са по-скоро огромните му предизвикателства, свързани с наследените масова бедност и безработица, корупция и неясна дългосрочна стратегия за развитие на икономиката. Министрите от кабинета ще бъдат успешни само ако са разбрали уроците от юли и ноември миналата година, ако дават ежедневни доказателства какво са свършили и ако са в състояние да обобщят и генерират дългосрочна стратегия за развитие на отделните си сектори. През 2001 г. избирателите на два пъти дадоха ясен сигнал, че желаят политиката и икономиката да бъдат модернизирани. Няма причина да мислим, че правителство, дошло на власт в името на промяната, няма да бъде готово да се променя и модернизира.
Отношенията между премиера и президента изцяло ще зависят от европеизацията на лявото пространство и от отношението на държавния глава към националните приоритети.
Парламентът. През 2002 г. няма да има парламентарни избори. Парламентът ще подобри и ускори своята работа и съответно ще получи по-високо обществено одобрение. През 2002 г. ще се оформи интерпартийно модернизационно мнозинство по важни стратегически проблеми. Възможности за разцепление и преструктуриране на съществуващите парламентарни групи има, но няма причина НДСВ да се разцепи, СДС да не се преструктурира, БСП да не се модернизира, а ДПС да загуби блясъка си. Кандидати за преструктурирането на парламентарното пространство ще има много, но вероятно всички ще са неуспешни.
А дали днешният парламент е в състояние да излъчва нови правителства? Това вероятно е основното му качество.
БСП. Тя се качи на съвременен път, където Първанов отговаря за левия коловоз, а Станишев за десния. Т.е. БСП ще стане много по-прогнозируема. Отношенията БСП-правителство ще са свързани с развитието по оста президент-БСП-модернизация на БСП. Пред БСП ще стоят същите проблеми, които стояха пред СДС и Петър Стоянов.
СДС. Той ще потърси нов облик и нови лица. На избирателите на СДС им предстои да се разделят с много илюзии и личности. Костовизмът ще остане в историята, а Костов - в СДС.
Изненадите. Надали ще има големи политически изненади през 2002 г. Но доколкото изненадите са свързани с подаръци, вероятно най-големият подарък, който всички ние бихме могли да си поднесем, е функционирането на интерпартийно модернизационно мнозинство.
Най-висок рейтинг. Вероятно ще е на премиера. През 2001 г. стана ясно, че той умее да чете най-добре дневния ред на обществото и сигналите, които то излъчва.


В. «24 часа», 8 януари 2002 г.

Коментари

kndincfmlfq

05 Февруари 2011 г., 22:32 часа

iro5m5 <a href="http://vvetdsbivhgl.com/">vvetdsbivhgl</a>, [url=http://iifooareikkh.com/]iifooareikkh[/url], [link=http://golpmpyxcyop.com/]golpmpyxcyop[/link], http://efpwplpqnnhv.com/

Видео

Новото ВремеНавигация

Категории

Последни теми

Линкове

Блогрол

Архив

Абонамент