#

Блог на Мирослав Севлиевски

Блог на Мирослав Севлиевски за политика, случки, хора, емоции и факти

Няма време за губене

 

ВЯРВАМ, ЧЕ ПОЛИТИЦИТЕ ЩЕ БЪДАТ НА НИВОТО НА ЕВРОПЕЙКОТО БЪДЕЩЕ НА БЪЛГАРИЯ

15 Юни 2005 г., публикувано в ????????

Приветствие на министъра на енергетиката и енергийните ресурси Мирослав Севлиевски към Международната ядрена конференция “Бъдещето на ядрената енергетика на Балканите: сигурност на доставките и нови ядрени мощности”,
организирана от Български Атомен Форум
Варна, 15 юни 2005 г.

Уважаеми дами и господа,
На 25 април България подписа Договора си за членство в ЕС. С този подпис ние, българите, поставихме точка на черните сценарии за ядрената енергетика. Сложихме точка на всички опити да бъдат манипулирани страховете на хората и да бъде накърняван авторитетът на България. Дълбоко се надявам, че и всички политици са преодолели завинаги изкушението да използват ядрената енергетика като плашило. Договорът е нашият исторически български успех.
Сега голямото предизвикателство не само пред министерството на енергетиката, а пред всички онези хора, които са работили за авторитета на България, - за електроенергията, за сигурността и за благополучието на всички българи, да продължат да работят. В енергетиката има великолепни специалисти, има силно мотивирани хора, които не само знаят как се прави енергетика на световно ниво, но и как се мисли за репутацията на държавата. Тези хора ще са строителите и на втората българска ядрена мощност и те имат нужда от това политиците да станат техни съмишленици.
Вярвам, че българските политици ще бъдат на нивото на националните интереси, на нивото на европейското бъдеще на България и няма да се изкушат да използват проекта “Белене” за политически нужди, както често се случваше през годините с АЕЦ “Козлодуй”. Сега икономическите и политическите обстоятелства у нас са различни. И в Европа отношението към българската атомна централа е различно – няма съпротива срещу решението на България да изгражда нови ядрени мощности. Разбира се, единствено при условие, че спазваме изискванията за ядрена безопасност – нещо, което с АЕЦ “Козлодуй” сме доказали, че можем да правим на световно ниво.
Категорично смятам, че на ядрената енергетика трябва да спрем да гледаме идеологически, политически или емоционално. “Белене” не е партиен, а енергиен и икономически проект. В това вече вярва и българското общество. Близо 80% от българите смятат, че втората ядрена мощност ще ускори общото икономическо развитие, ще донесе значителни икономически печалби в дългосрочен план и ще осигури енергийната независимост на България. И за да запазим позицията на България в региона, трябва да се научим да бъдем конкурентноспособни. Трябва да я поставим във фокуса на инвестиционния интерес - да покажем, че при нас националните интереси са над всичко, но и че работят модерните правила на бизнеса и прозрачните процедури. Че има закони, които осигуряват възможности, а не привилегии. Че “Белене” не е част от мандата на едно правителство, а част от перспективата на една цялостна енергийна политика в България, която ще се провежда и в бъдеще.
Вече направихме първата стъпка към този нов начин на мислене за енергетиката. Това правителство взе решение за новата атомна електроцентрала. Всички анализи сочат, че изграждането й може да започне още в края на тази година, а най-късно през 2011 година първият блок на АЕЦ “Белене” да бъде въведен в експлоатация. Основанията да наречем този проект “национален”, не са единствено в разчетите за повече и по-евтин ток. АЕЦ “Белене” ще бъде най-голямата инвестиция в България през следващите 10 години. Строителството ще повлияе силно на трудовия пазар, при пускането на централата ще бъдат създадени нови работни места за висококвалифицирани специалисти, каквито страната ни има и продължава да обучава. Надявам се правителство, което ще трябва да прави следващите стъпки в проекта “Белене”, да не отстъпва от вече постигнатото – нито от общественото съгласие, нито от вложените средства и усилия.
Днес пред всички нас има само един избор – да развиваме не просто ядрена енергетика, а безопасна, модерна, сигурна и ефективна ядрена енергетика. А България показа, че има потенциала, знанието и умението да го прави.

Коментари

ozdykd

04 Февруари 2010 г., 22:11 часа

PSIkFG <a href="http://rivjlujnvzce.com/">rivjlujnvzce</a>, [url=http://dmihgfswpycc.com/]dmihgfswpycc[/url], [link=http://iucrgfvmnpxi.com/]iucrgfvmnpxi[/link], http://mxuvncldwxwe.com/

Видео

Новото ВремеНавигация

Категории

Последни теми

Линкове

Блогрол

Архив

Абонамент