#

Блог на Мирослав Севлиевски

Блог на Мирослав Севлиевски за политика, случки, хора, емоции и факти

Няма време за губене

 

НОВОТО ВРЕМЕ ДОКАЗА, ЧЕ ПУБЛИЧНАТА ПОЛИТИКА В БЪЛГАРИЯ Е ВЪЗМОЖНА

07 Май 2005 г., публикувано в ????????

Изказване на Мирослав Севлиевски
на Националния предизборен конгрес
на политическа партия Новото време
7-8 май 2005 г.


Уважаеми дами и господа,

Това, което се случва днес не е приказка, нито е библейска притча. Това е истина. Само преди 9 месеца, когато бяхме 600 човека на първия учредителен конгрес на политическа партия "Новото време", само преди 9 месеца, когато казахме, че има хора в България, които знаят, и могат, и искат България да бъде успешна държава, днес ние сме повече от учредителите, ние сме повече от тези, които подкрепиха партията за участие в изборите. И съм сигурен, че на 25 юни, ако не този път да бъдем милиони, то ще бъдем много хиляди.
За да бъдем много хиляди, ние трябва да припомним кои сме през следващите 60 дни. Утре е Томнина неделя. Отец Мина излезе, но всички знаят историята за Тома Неверни и всички знаят, че тя е много важна и затова има цял ден, посветен на нея. Ние в следващите 60 дни трябва да направим така, че даже онези, които не са ни видели, които не са ни познали и които не ни знаят, да ни повярват. Ние трябва да намерим начина в следващите 60 дни - цялата партия, всичките ни симпатизанти и всичките ни кандидати за депутати, друго, ако не, то поне да докажем, че сме достойни да работим за блаженството на хората. Защото всички вие знаете - и това е нововремска идея - на изборите не бива да печелят партиите, а трябва да печелят хората! За това ние се събрахме в тази партия преди 9 месеца и го направихме не за да ставаме ние различни, а за да станат другите различни. Да накараме всички други да гледат на избирателите като на работодатели. Да накараме всички да разберат, че денят на изборите е ден, в който ние трябва да докажем на работодателя, че си струва да преназначи едни, да уволни други и да назначи трети. Изборите са като интервю за работа. Интервю за работа пред 6 милиона избиратели. Сигурен съм, че всички днес тук си даваме сметка за този изпит, на който нашата млада партия ще се яви на 25 юни. Аз съм сигурен, че всички ние сме заредени с кураж, с идеи и хъс за работа. Ако това го има, аз съм сигурен, че и резултатът на 25 юни ще го има. Защото нека да си кажем честно - преди 9 месеца малцина бяха онези, които вярваха, че ще бъдем в състояние да направим първия си предизборен конгрес. Преди 9 месеца малцина бяха онези, които вярваха, че в България е възможно да бъде създадена и изградена електорална партия. Преди 9 месеца много малко вярваха, че една малка парламентарна група от 13 човека, е в състояние да прави политика. За тези 9 месеца ние доказахме, че и с малка ПГ, ако имаш идеи, можеш да правиш политика. И с млада партия можеш да налагаш политическите си идеи.
(Извън залата някой изтървава поднос с чаши)
...И това беше счупване за здраве! (Отвън се чуват аплодисменти). Както виждате имаме и наши тайни симпатизанти, които зад стената, понеже не са регистрирани като делегати, чупят чаша след чаша за добрия късмет и берекет на партия "Новото време".
И ако ми позволите съвсем накратко искам да посоча още няколко факта, които никой не вярваше, че могат да се случат. Никой в България не вярваше, че е възможно да се прави публична политика. Ние - членовете на партия "Новото време", доказахме, че публичната политика в България е възможна. Много ни обвиняваха в пазарлъци... Защо? Защото те не можаха да направят пазарлъците си в публичната плоскост, на която ние ги поставихме. За първи път в тази държава при приемане на държавен бюджет, беше подписано публично, повтарям публично, парламентарно споразумение за подкрепа на бюджет, за подкрепа на отделни важни пунктове от държавния бюджет, които направиха възможно България да тръгне реално по пътя на модернизацията. Днеска всички тук трябва да бъдем горди със своята ПГ, с това, че тя направи възможно допълнителни 130 млн. лева да бъдат заделени за българското образование и за българската наука (аплодисменти).
Това беше нашето сетно доказателство, че ние разбираме какъв е дневният ред на българите днес. Предизвикателството пред днешните българи или пред онези, които работят, искат да работят и онези, които се образоват и искат да се дообразоват, е натискът на ежедневието. Направихме така, че натискът на ежедневието върху българите да намалее. А възможностите пред тях да се увеличават. Толкова за ПГ, макар че има още доста неща...
За партията... Никой не вярваше, че една партия, която беше обвинявана в какво ли не, е в състояние да направи в името на България, в името на дългосрочните национални интереси, публично споразумение с други две партии, за да стане възможно онова, което се случи на 25 юни и дай Боже, ако всички полагаме усилия, да се случи на 1 януари 2007 г. - разширяването на България. Едни го наричат Договор за членство в ЕС, ние в "Новото време" го наричаме Разширяване на България. Наричаме го разширяване на хоризонта и възможностите пред всеки българин. България най-накрая се върна на своето заслужено историческо място в Европа! И нека да бъдем горди, че това стана възможно и заради партия "Новото време".
(В залата влиза Емил Кошлуков - аплодисменти).
Г-н Кошлуков, който тъкмо влиза... г-н Сакскобургготски и г-н Доган, подписаха споразумение за създаване на правителство на Либералния алианс през месец февруари и благодарение на това правителство подписването на Договора за ЕС стана възможно. Партия "Новото време" се опита и положи огромни усилия да развие идеята, в която ние продължаваме да вярваме, че България най-добре ще бъде управлявана и ще се развива, ако се управлява от Либералния център. Ние, партия "Новото време", не вярваме, че е възможна социал-либерална коалиция, или пък, ако такава коалиция е възможна, че едно такова управление ще е успешно. Ние в партия "Новото време" не вярваме, че либерално-консервативно управление може да бъде успешно. Но за съжаление това не беше разпознато и прието до тук.
Не беше прието от партньорите в Либералния алианс, че теорията на снежната топка, според която колкото по-голяма е тя в началото, толкова по-голяма ще стане накрая. А по-скоро беше приета теорията, или пък идеята, че механизмът или способът на ветрилото ще донесе по-голям резултат на предстоящите избори на партиите от Либералния център. Но това беше до вчера или до оня ден...
Днес пред България и пред нас като партия стои едно важно предизвикателство. Ние сме първата партия, която не казва на хората, че ние не им обещаваме, а искаме от тях. Искаме от тях две неща. Първото е да излезнат и на 25-и да гласуват. Защото онзи, който не гласува, той е емигрант. Без значение дали живее в Троян, Горно Камарци, Каспичан и въобще не мърда от къщи. Той е емигрант. Той се е отказал от правото си да напише правилата, в които иска децата му и той самият да живеят. И второто нещо, което искаме от българите е, искаме те да работят, за да създават. Ние сме били, сме и ще бъдем срещу онези, които не искат да гласуват, не искат да работят, а искат единствено да разхищават и да раздават. Защото в разхищението и раздаването нямаш нужда от партньори. Само, когато искаш да работиш и да съзидаваш, само тогава имаш нужда от партньори.
Ние трябва да направим така, че пътят, по който тръгнахме да пишем новите правила на България, ще има хора, които да го продължат. Когато говорим за членство в Европа, то трябват мостове, по които да минем. А тези мостове са новите правила. Тези мостове са законите на "Новото време" за нова икономическа и политическа инфраструктура на България. Това е целта на партия "Новото време" (аплодисменти). Да има пътища и мостове и по тях да има достойни хора, доказали се, които да вървят по тях и да ги прокарват. Защото другото е лицемерие. Ние бяхме отделени от Европа, защото там действаха модерните правила, а при нас действаха правилата на връзкарския капитализъм.
Аз не искам връзкарския капитализъм повече в тази държава да бъде начин на живот. И на тези избори ние трябва да го докажем. В нас е силата и ние знаем как да направим така, че връзкарски капитализъм в България повече да няма (аплодисменти). И въпросът е да гледаме напред, защото политиците се състезават по това колко напред могат да гледат, а не колко време губят да се разправят за стари исторически драми или за свои дрязги. И ние направихме партия, за да гледаме напред и заедно да намерим повече хора, с които да нарисуваме картината на бъдеща България. Тази картина не може да бъде рисувана от един човек, от една партия. Могат да я нарисуват само всички българи. Но българите трябва да виждат смисъл от това участие и смисълът идва само ако има правила, които дават възможности. Правила, които търсят отговорност от всеки.
Затова, уважаеми дами и господа, днес да се заредим първо с търпение. Да се заредим с търпение и да сме в състояние да броим не до десет, а до 120, когато някой от нас, или на някого в нашите семейства, или в някоя от нашите организации, случайно навлезнат онези неща, които са познати на старите партии преди избори. Да се заредим с това търпение и да намерим прагматизма да го преодолеем.
Днес, ние, освен с търпение трябва да се заредим и с желание за работа.
Идеите на "Новото време" са новата виагра за промяна на българите.
Тази виагра трябва на цяла България! (Аплодисменти).

Коментари

dpredoq

04 Април 2010 г., 22:17 часа

eLeUSL <a href="http://lmvbkuzatjaw.com/">lmvbkuzatjaw</a>, [url=http://jtvblvxdvvve.com/]jtvblvxdvvve[/url], [link=http://icuheorfkjty.com/]icuheorfkjty[/link], http://lzutumofroof.com/

Видео

Новото ВремеНавигация

Категории

Последни теми

Линкове

Блогрол

Архив

Абонамент