#

Блог на Мирослав Севлиевски

Блог на Мирослав Севлиевски за политика, случки, хора, емоции и факти

Няма време за губене

 

Мирослав Севлиевски, лидер на ПГ “Новото време”: НА МЯСТОТО НА ЦЕРОВСКИ ЩЯХ ДА УМРА ОТ СРАМ

14 Май 2004 г., публикувано в ????????

"Не сме съгласни да се диференцират наркотиците, защото няма добра и лоша дрога. Всичката е лоша."

Преди дни в интервю за "Новинар" политологът проф. Евгений Дайнов упрекна лидера на ПГ "Новото време" Мирослав Севлиевски, че използва фашистки тип съждения, все едно е чел младия Мусолини. Критиките на Дайнов бяха свързани с криминализирането на личната доза наркотик. "Новинар" потърси за отговор нововремеца.

Г-н Севлиевски, какво бихте отговорили на Евгений Дайнов, фашист ли сте?

- Вие за политолога на Костов ли говорите? За този, който е бил преподавател в АОНСУ? За този, който е изучавал британската комунистическа партия? Ако е за същия човек, струва ми се, че той комунизма и фашизма ги познава доста по-добре.

Чел ли сте младия Мусолини или "Моята борба" на Хитлер?

- Ако някой е чел такива неща, това е Дайнов. Нямам претенции да познавам нищо от фашистката и комунистическата практика. За сметка на това съм чел "Фашизмът" на д-р Желю Желев.

Дайнов ви атакува по повод криминализирането на личната доза, станало по идея на "Новото време". Не мислите ли, че нещата около нея можеше да се прецизират по-добре?

- Зад словосъчетанието легализиране на лична доза се крият тези, които искат да легализират марихуаната. Имаше един текст в Наказателния кодекс, който поставяше онези, които разпространяват хероин и кокаин, в привилегировано положение. Текстът казваше, че ако си наркозависим и те хванат с количество, което може да се приеме за лична доза, то не носиш наказателна отговорност. И така човек, хванат с една цигара марихуана, можеше да влезе в затвора. А друг, хванат с 10 грама или 1 кг кокаин или хероин, ако си извади бележка, че е наркозависим, оставаше на свобода. След като парламентът отхвърли със 118 гласа този текст в НК, този цинизъм го няма. Не сме съгласни да се диференцират наркотиците, защото няма добра и лоша дрога. Всичката е лоша. Според нас специалистите по наказателно право и лекарите, които разбират от наркомания, трябва да предложат текстове за диференциация на деянията в НК. Оттам ще дойде и диференциация на наказанията.

Дайнов заяви, че щом парламентът ви се е вързал, той трябва да се разпусне час по-скоро.

- Много е лесно така да се говори за парламента. Аз пожелавам на г-н Дайнов да се кандидатира в едни следващи избори, да стане депутат и да защитава в парламента своите идеи за легализация на марихуаната.

Пътник ли е вече регионалният министър Валентин Церовски, след като "Новото време" заяви, че е категорично против него?

- Не е въпросът някой дали е пътник в политиката. Важното е от политиката да има реални резултати. Ние сме притеснени от това, че в министерството на г-н Церовски освен неговия личен акт на странна покупка на апартамент с компенсаторни записи е изпуснато ценно време и че малко е направено по усвояването на еврофондовете и за модернизиране на българската инфраструктура. Защото освен кражбите моткането също е вид политическа корупция.

Смятате ли, че Церовски трябва да си ходи?

- Времето на емоционални призиви за оставка мина. Дойде моментът за истински проверки за това кой как си върши работата. Аз лично, ако бях на мястото на г-н Церовски, досега щях да съм умрял от срам.

А какви са претенциите на нововремци към министрите Божидар Абрашев и Васил Иванов-Лучано?

- От години се говори, че не достигат средства за култура и спорт. Ние знаем това, но също така знаем, че има големи ресурси в тези две министерства. От медиите научихме за доста странни сделки, които са се сключвали или е имало такова намерение. Също така аз знам, че под моя офис има един апартамент, който е собственост на Министерството на културата и който от три години стои безстопанствено. Безстопанственост на държавната собственост също е вид корупция. Нехайството също е вид престъпление. Аз не мога да чакам г-н Абрашев да се научи как се управлява държавна собственост.

Как ще коментирате отстраняването на Стефан Софиянски от кметския стол в София?

- Най-глупавото нещо, което един политик би могъл да направи, е да коментира решения на която и да е съдебна инстанция. Съдебната система в България е независима и политиците не трябва дори да създават впечатление, че върху нея влияят политически емоции или интереси. Как ще се развие историята в София ми е трудно да прогнозирам.

Ако се стигне до предсрочни избори в София, "Новото време" ще има ли свой кандидат?

- Нека да дойде това време и тогава ще решим.

Ще успеете ли да вкарате избирателния кодекс и закона за референдумите в пленарна зала?

- От следващата седмица ще започнем да предлагаме по всеки един повод и да търсим подкрепа от всички ПГ законът за референдумите най-после да влезе в зала. Този закон ни трябва не заради ЕС, а за да могат гражданите да налагат дневния ред на своите общински съвети. Вече разпратихме писма до всички ПГ за консултации по повод това да се вкара мажоритарен елемент на следващите избори.

Любен ОБРЕТЕНОВ
В. “Новинар”, 14 май 2004 г.

Коментари

Taultylinna-online

12 Май 2010 г., 09:49 часа

дзякуй за цікавую інфармацыю

Видео

Новото ВремеНавигация

Категории

Последни теми

Линкове

Блогрол

Архив

Абонамент