#

Блог на Мирослав Севлиевски

Блог на Мирослав Севлиевски за политика, случки, хора, емоции и факти

Няма време за губене

 

ДОГОВОРЪТ С ЕС Е НАЧАЛОТО НА НОВИТЕ ПРАВИЛА В БЪЛГАРИЯ

05 Април 2005 г., публикувано в ????????

Изказване на министър Мирослав Севлиевски,
при представянето на
Договора за присъединяване към ЕС.
Министерство на енергетиката
и енергийните ресурси, 5 април 2005 г.
 
Сигурен съм, че всички ще се съгласите с мен, че от всички договори, които България е подписвала от 126 години насам, най-важният е Договорът за присъединяване към Европейския съюз.
На 16 април 1879 година България прие Търновската конституция и от територия стана държава. Сега България става суверенна, но и равноправна част от голямата европейска територия.
Ако досега договорите са определяли правилата, днес всички заедно сме автори на тези правила.
На 16 юни миналата година, след приключване на преговорите с Европейския съюз, казах, че най-после страната ни е на малка стъпка от момента, когато ще може да покаже своята уникалност, да добави история и възможности на общото европейско семейство. Казах, че с приключването на преговорите ние най-после съборихме стените на крепостта, в която България бе затворена след Втората световна война. И че от камъните на тези стени трябва да изградим Модерна България.
И тогава, и сега съм убеден, че членството в ЕС не е еднократен акт, нито е рог на изобилието. Там трябва да си заслужиш мястото и да си изработиш парите. В ЕС не влиза нито правителството, нито министерството на енергетиката. Влиза цялата нация. Всички българи – като равностойни граждани на Европа. И нека да си припомним ЕС не е океан, в който големите риби изяждат малките, той е свободата – свободата на хора и на идеи. Успяват подготвените, умните и конкурентноспособните. И няма българин, който да не е работил и живял така, че тези преговори да завършат успешно.
Договорът вече е факт и в историята ни датата 25 април ще остане запомнена с Мирния договор, който сложи край на края на Студената война за България. И положи началото на новите правила.
Затова, че договорът вече съществува свой героичен дял имат и всички работещи в Министерството на енергетиката и енергийните ресурси и от дружествата в системата на енергетиката. Но най-голяма заслуга имат онези, които координираха и водиха преговорния процес. Онези, които от Бобов дол, през София летяха до Брюксел и обратно. Онези, които зад всяка цифра и дата виждаха човешки съдби и национално бъдеще. Сега искам да ги помоля да станат и нека всеки с името си да приеме моята и нашата обща, българска, благодарност.

Видео

Новото ВремеНавигация

Категории

Последни теми

Линкове

Блогрол

Архив

Абонамент