#

Блог на Мирослав Севлиевски

Блог на Мирослав Севлиевски за политика, случки, хора, емоции и факти

Няма време за губене

 

ПО ПРАВИЛАТА НА МОДЕРНОТО ИКОНОМИЧЕСКО МИСЛЕНЕ

23 Март 2005 г., публикувано в ????????

Приветствие на министър Мирослав Севлиевски
към учредителите на индустриален клъстер
“Енергийното сърце на България”
Мини “Марица Изток”, 23 март 2005 г.


Уважаеми учредители на индустриален клъстер
“Енергийното сърце на България”,
Уважаеми госпожи и господа,

Приемам за особена чест да бъда участник в тази общност от хора, обединени от идеи, знания и решения. От уроците на демокрацията никога не забравям най-важния – че никой от нас не е толкова умен, колкото всички взети заедно. Затова и в политическата идея, около която се обедини Новото време, неотменим принцип е общността – публичната система, която обединява знанията на много хора в името на националното бъдеще.
Мислещите хора в България отдавна разбраха, че политическият модел “командвай и контролирай” е ретрограден. Тук намирам поредното доказателство, че вече все повече обществени групи не само знаят, но и вече изграждат новата система на политическо, държавно и обществено общуване, която аз наричам “информирай и свързвай”.
Модернизацията е в готовността ни не само да се научим да обменяме информация по нов начин и да работим в съобщност, но и да преосмислим понятието икономически прогрес.
Един Нобелов лауреат по химия е казал, че енергията е неделимата валута, на която се основават всички науки и всички проявления на човешкото съществуване. Енергията определя възхода и упадъка на цивилизациите. Тя е сила и средство за съществуване на човешката култура. Енергията определя сложността на обществените институции. И освен това учени и историци са единни в мнението си, че най-дълго живеят онези  общества, които успеят да намерят не само източници на енергия, но най-вече да постигнат баланса между бюджета на природата и бюджета на човешкото общество. И да не пропусна нещо съществено – всеки политик трябва да е наясно, че в глобалната политика най-важно е енергийното уравнение.
Затова приемам за чест да бъда част от тази общност – защото тук виждам хора, които знаят не само това уравнение, но и познават правилата на модерното икономическо, политическо и обществено общуване.
Тук сме хора и организации, които имат различни интереси, но сме обединени от идеята за общност – особено, когато става дума за решаването на бъдещето не само на отрасъла или на региона, но и на държавата. Не сме организирани на географски, фирмен или партиен принцип, нито идеите ни се ограничават с подписването на едно споразумение.
Това е доброволно сдружение на фирми и организации от различни индустриални и непроизводствени сектори и браншове. Събрани сме от идеята да бъдем ефективни, конкурентноспособни, да си сътрудничим и от нашето сътрудничество да има не само икономически или технологичен ефект, но и да пазим бюджета на природата, от който черпим ресурси и енергия.
Споразумяваме се да модернизираме техническата и социалната инфраструктура в региона; да развиваме комуникациите, да подпомагаме новата икономическа политика на българското правителство, да създаваме здравословни и безопасни условия на труд, но и нови възможности за реализация на всеки, да работим ефективно и да отворим главите си за ново знание и организациите си за нови технологии.
Всичко това е част и от философията, която ние от Новото време искаме да стане колективно знание, начин на организация на държавата и обществото. Ако трябва да използвам техническия речник: Аз съм тук като инженер по политическа инфраструктура. Това е политическият мост на България към модерния свят, системата за свързване на политическата класа с бизнеса и обществото, демократизираната информация, комуникацията, модерното и достъпно образование, науката и правилата за участие на всички гражданин във вземането на решения.
Основите на този политически мост са законите и правилата на модерната демокрация и на свободния пазар. Те полагат и информационната връзка с обществото – която аз наричам публична политика. Докато тази политическа инфраструктура не бъде изградена, политическият преход в България няма да приключи.
Има едно правило в бизнеса, че само глупав мениджър може да си позволи да създава недоволни и неуки работници. И тъй като правилата на свободния пазар и успешния бизнес важат и за модерната политика, аз винаги съм казвал, че само глупави управници могат да си позволят да създават неинформирано общество. И да обграждат държавата с шубраци от законодателни и регулаторни недомислия, които плашат настроените и за най-малките вредни шумове уши на инвеститорите.
Убеден съм, че в това политическо инженерство вие сте мои колеги и съмишленици.
И вярвам, че все повече ще стават общностите, обединени от идеята за успешна България.

Коментари

jjzjdnip

04 Февруари 2010 г., 22:19 часа

oYiD93 <a href="http://dekbjycvqjbb.com/">dekbjycvqjbb</a>, [url=http://rfndbxhctolr.com/]rfndbxhctolr[/url], [link=http://mnofyrwvvgsk.com/]mnofyrwvvgsk[/link], http://agtgjymuqyqg.com/

Видео

Новото ВремеНавигация

Категории

Последни теми

Линкове

Блогрол

Архив

Абонамент