#

Блог на Мирослав Севлиевски

Блог на Мирослав Севлиевски за политика, случки, хора, емоции и факти

Няма време за губене

 

НОВОТО ВРЕМЕ СТАНА РЕАЛНА ЧАСТ ОТ ПОЛИТИЧЕСКАТА ОТГОВОРНОСТ ЗА УПРАВЛЕНИЕТО

22 Февруари 2005 г., публикувано в ????????

Изказване на Мирослав Севлиевски,
председател на ПГ “Новото време”
избран за министър на енергетиката
и енергийните ресурси
39-о НС, 22 февруари 2005 г.


Уважаеми г-н председател,
Уважаеми г-н министър-председател,
дами и господа депутати и министри,

Благодаря на всички, които гласуваха промените в правителството, с които Новото време става реална част от политическата отговорност на управлението. Осъзнавам риска от краткия период, който ми предстои да бъда министър – три месеца, които в нормални политически обстоятелства са гратисен период, време на обществена и политическа търпимост и толерантност. Осъзнавам този риск, но и имам достатъчно знание, сили и самочувствие да нося отговорността – Новото време да покаже и на ниво изпълнителна власт онези политики, които превръща в законопроекти вече 4 години в това Народно събрание.
В понеделник свърши голямото и напрегнато чакане на БСП, СДС  и Костов. Те чакаха Новото време да се провали, а с него да си отидат и стабилността на парламента и правителството. Днес започва новото предизборно чакане на същия този отбор, който най-после намери общия си враг в лицето на Новото време. Виждам как се подгряват взаимно в опитите си да прогнозират нов провал, който този път ще им донесе изборна победа. Съжалявам, че трябва да ви го съобщя, но тази ваша победа я има само в партийните ви фантазии.
Апетити, интереси, лобита, пазарлъци, търгуване – това бяха опорните точки в политическата ви аргументация. За съжаление, в българската политика, все още има партии, които си представят политиката единствено и само в тези профанизирани търговски клишета. Очевидно е, че те определят и собствените им виждания за това как и за какво според тях се упражнява властта и най-вече нейните ресурси.
Няма да обещавам на г-н Станишев, че ще науча устройството на трафопоста, за да е спокоен, че съм подготвен за министър на енергетиката. До вчера си мислех, че поне той знае, че политиката и стратегическото управление нямат нищо общо със строго профилираното техническо образование, а са въпрос на политическо знание за про. Надявах се, че и г-н Овчаров е наясно, че енергетиката не означава само електрически ток от Козлодуй или най-много от Марица-Изток 2, още по-малко допусках, че точно той ще се опитва да измерва стратегическото значение на този отрасъл с цолажа на тръбата за парно.
За разлика от вас, господа, аз не смятам, че да си министър на енергетиката означава да си електротехник. По цял свят се водят битки за енергийните ресурси и се чертае новата им карта. България ще я има на тази глобална енергийна карта, само ако нейните политици успеят да я впишат. И това не става със знание за шалтера и гигакалориите, а с умението да се планират стратегически стъпки, да се водят преговори, да се налага визия.
Затова благодаря на премиера за огромното предизвикателство, което постави пред Новото време, като покани мен за министър точно в този важен национален и глобален сектор.   

Коментари

rkvyzw

04 Февруари 2010 г., 22:21 часа

wY3Xk7 <a href="http://dbizaeencpjr.com/">dbizaeencpjr</a>, [url=http://vrowfsvdzkpl.com/]vrowfsvdzkpl[/url], [link=http://sksmyrstalcs.com/]sksmyrstalcs[/link], http://bfvgtwxovcpd.com/

Видео

Новото ВремеНавигация

Категории

Последни теми

Линкове

Блогрол

Архив

Абонамент