#

Блог на Мирослав Севлиевски

Блог на Мирослав Севлиевски за политика, случки, хора, емоции и факти

Няма време за губене

 

ДЕПУТАТИТЕ СА ХОРАТА С НАЙ-МНОГО РАБОТОДАТЕЛИ

10 Април 2004 г., публикувано в Архив

Мирослав Севлиевски е роден на 18 януари 1965 г. в Троян. Завършил е география, по професия е инвестиционен просредник. Член на парламентарните комисии по вътрешна сигурност и по енергетика. Един от основателите на групата за натиск "Новото време", а по-късно и на дискусионния клуб със същото име към НДСВ. Беше член на Политическия съвет на жълтата партия. Неотдавна излезе от НДСВ и създаде отделна парламентарна група, чийто председател е.

Г-н Севлиевски, защо създавате нова партия?

- Дойде времето на нашето поколение да участва в българската политика и да поеме отговорност за своето участие. Да поеме отговорност с биографиите, думите и делата си. На 30-40 години човек е в най-активната си възраст и цялото поколение днес работи за промяната на България. Ние също искаме да дадем своя дан.

Вече 15 години от прехода минаха, партиите станаха над 280. С какво бъдещата партия "Новото време" ще бъде по-различна от всички тях?

- Ние се опитваме да предложим нов тип политика, нов тип представяне на интересите, които съществуват в обществото, в българския политически и парламентарен живот. Ако старите партии до днес вярваха, че те са тези, които създават интересите в България, то ние вярваме, че трябва да се създаде мост между политиците и обществото. Да се даде възможност на онези, които искат да поемат отговорност за собствената си съдба и за България, да го направят с нашата партия.

Какви ще бъдат основните ви ценности?

- Основните ценности на "Новото време" ще бъдат либерални и патриотични. Ние вярваме в либералната икономика, в модерния либерализъм. Ние вярваме, че е дошло време България да има такова законодателство, такива отношения в бизнеса, които да предполагат отговорност. Ние искаме партиите да бъдат реален изразител на интереси и реален инструмент за решаване на проблемите у нас. Партиите да престанат да правят инвентаризация на българските проблеми, без да предлагат механизми за тяхното решаване. Ние не искаме партиите постоянно да търсят някакви кухи теми или схеми, по които да се събират или сдружават, а искаме да намерим и предложим конкретните теми и проблеми, по които политиците и обществото трябва да се съюзяват и да бъдат решавани. Ние казваме: България няма повече време за губене и трябва да наваксаме изгубеното.

От какви правила ще се ръководите вие, нововремци, имате ли си вече изисквания спрямо вас самите?

- Като парламентарна група ние решихме, че ще приемем за нас самите етичния кодекс, който преди повече от две години сме предложили като законопроект в Народното събрание. Кодекс, който изисква всеки един народен представител да разкрие имотното си състояние, конфликтите си на интереси, областите, в които членове на семейството му работят. Ние вярваме, че по този начин, ако цялото общество е в състояние да научи всичко за всеки един от нас, ще бъде много по-лесно на хората да ни оценяват.

Каква ще бъде организационната структура на новата партия?

- Ще се опитаме този път да направим истинска електорална партия, структурата на партията ще бъде изградена на равноправна основа между електорални и тематични клубове.

Заявихте, че няма да правите клубове по интереси, а клубове по възможности. Какво означава това?

- Представете си, че в България има група хора, които искат да променят законодателството например в застрахователния бизнес. Ако тези хора са обединени, ако те имат добра кауза, то няма причина да нямат договор за парламентарно представителство с една парламентарна група или с една политическа сила. Подобни организации могат да бъдат присъдружни или партньорски организации на новата партия или пък могат да бъдат изградени и на партиен принцип, ако тези хора искат да станат партийни членове. Това, което казваме, е, че членството в партия "Новото време" няма да бъде задължително, за да бъде чут гласът на съответния човек. Ще има много ясна и лесна система този глас или мнение да бъде издигнат на национално политическо ниво, за да може тази проблематика да бъде вкарана в управленския дневен ред.

Заявихте, че няма да имате партийни членски книжки, а ще раздавате лични карти. С каква цел го правите, това пропаганден трик ли е?

- Партиите са изградени от личности, а не от партийни членове. Това е разликата. На личната карта на "Новото време" е записано, че за да бъдеш негов член, не бива да си избягал от България. Но не само физически, а и психически. Ние казваме, че българите са българи независимо къде са. Казваме, че ръстът трябва да бъде изправен, че няма нужда да си навеждаш главата, защото имало поговорка, че наведена глава сабя не я сече. Поведението трябва да е достойно. Всичко, което е написано в тази зелена лична карта, обяснява и нашата философия.

В организационния комитет са доста известни хора - преди всичко шоумени и бизнесмени. На популярността им ли разчитате?

- С тези хора ние сме заедно още от 1990 година. Тогава бях председател на Независимото студентско дружество в Географския факултет. Дони тогава пък беше председател в Медицинска академия. Камен Воденичаров и Тончо Токмакчиев бяха във ВИТИЗ, Стилиян Стойчев беше в Независимото студентско дружество на университета. Така че с тези хора ние сме извървяли пътя си заедно през последните 15 години, независимо кой къде е градил професионалната си кариера и обществена реализация. Всички тези хора са достатъчно известни у нас. Просто дойде време да се обединим и вместо да подкрепяме един или друг, да направим така, че да подкрепим България.

Какви хора ще могат да влязат в новата партия, ще има ли специални изисквания за членство?

- Всеки, който споделя идеите и каузата на "Новото време", е добре дошъл. Всеки, който смята, че България не сме я взели на аренда от родителите си, а по-скоро сме я взели назаем от децата си, е добре дошъл.

Кога ще се появи новата партия?

- Не е въпросът днес да определяме точната дата. Планираме до три месеца да изработим всички документи, необходими по закона за учредяване на партия и да организираме учредителния конгрес.

Интересна е темата за изключване от партията. Предвиждате ли в устава такава клауза? Ще стигате ли до драконовски мерки?

- Ние не предвиждаме изключване от партията, защото това ще бъде партия от личности, а не от членове. Ние вярваме, че хората се променят и винаги са готови да го сторят към по-добро.

Да се върнем малко към парламентарната действителност. Напоследък много се говори за Велико народно събрание. От всяка парламентарна група се чуват различни тези. Каква е тезата на нововремци?

- Първо, темата е достатъчно голяма и важна и ние в "Новото време" не смятаме, че тя трябва да бъде коментирана на крак. Така че засега се въздържаме от коментари. Аз се страхувам единствено от това идеята за ВНС или пък идеята за плосък данък да не се превърнат в новата панацея или в новия мит, който по един или друг начин ще реши всички проблеми на България. Проблемите не могат да бъдат решени с един-единствен ход, независимо от това, дали той ще се нарича Велико събрание. Не българската конституция е причина за бавното развитие на България и за тежкия преход. Проблем е съдържанието на партиите, структурирането на обществото, което България наследи през 1989 г. и развитието по време на прехода. Това е истината.

Кои, според вас, са най-важните законопроекти? Избирателният кодекс или законът за политическите партии? Правите ли някаква класация на законите?

- Тук не може да се прави класация и не съм в състояние да разменям Закона за създаване на публични регистри за цялата общинска собственост срещу закона за референдумите или пък за етичния или избирателния кодекс. Всички тези закони в една или друга степен допринасят България да стане модерна държава. Само си представете, че отваряте интернет-сайта на Софийска община и там са изредени абсолютно всички имоти на общината. Тази прозрачност ще направи невъзможни корупционните схеми, каквито бяха дискутирани по отношение на "Софийски имоти". Ще направи възможно най-дребният бизнесмен, който има компютър и ползва ИНТЕРНЕТ, да знае какво има общината и ако има търгове, как би могъл да участва. Това ще даде възможност на избирателите в началото на мандата на всеки един кмет да погледнат каква част от общинското имане управлява той и до края на мандата да направят една проста рекапитулация. Ако е имало 1000 апартаменти на общината, а те са останали 200 в края на мандата, кметът трябва да даде обяснения къде са другите осемстотин. Днес ние не знаем колко са те в нито една община. Не знаем и какви общински концесии има, как са дадени, срещу какво или на кого. Това е другото ни предложение - ние искаме основните параметри на концесионните договори на общинско и национално ниво да бъдат обществено достояние. Не приемаме твърдението, че това било търговска тайна. Не може нещо, което е обща собственост, да бъде тайно раздавано на някого.

Каква ще бъде коалиционната политика на бъдещата партия? Имате ли идея вече с кого или с какви хора ще се коалирате?

- Ние ще се коалираме по теми и проблеми, които трябва да бъдат решени заедно с всеки в България, който е достатъчно легитимен и има достатъчно ясна позиция по тях. Много пъти сме казвали, че днес е времето на тематичните или прагматичните коалиции, а отмина времето на изкуственото разделение на идеологически принцип. Разбира се, всяка една от партиите има свой идеологически профил или образ. Ние сме група от хора. Говорим, че в България всички трябва да имат равни шансове, но не поставяме условието за равни резултати. Това е разликата между нас и левите партии. Не бива обаче идеологията да бъде пречка за решаването на проблемите.

Какво ще кажете на тези, които смятат, че всичко, което правите, е за лична изгода?

- Когато създавахме парламентарната група, казахме, че я създаваме, за да предложим по-добри идеи. Днес България трябва да посрещне новите предизвикателства, да постигне консенсуса за решаването им. Ето, усилията на много хора за членството ни в НАТО станаха реалност. Така ще бъде и за ЕС. Основното предизвикателство днес пред България е как цялото общество да намери сили да не стои в ролята на жертвата или да се опитва да играе саможертва, а да станем успешна държава и българинът да влезе в ролята на успешния човек. Това е разликата във философията. Досега партиите се правеха, че са жертва на лошите ченгета, на идеологическия противник или на международното положение, на времето или на медиите. Днес искаме заедно с нашето поколение да изградим образа на успешния българин.

Ще ви върна към едно клише. Става дума за рокади в кабинета. Пак се носи слух, че до месец предстои смяна на поне шест-седем министри. Информиран ли сте за подобно намерение на министър-председателя?

- Нямам никаква информация за подобно нещо и не се интересувам. Няма никаква драма, когато министрите се сменят, и не бива да се смята, че това е голям проблем. Аз съм за принципа, че повече промяна е по-добре от повече статукво.

Когато създадохте ПГ, декларирахте, че ще подкрепите премиера, политиката му. Това означава ли, че така ще е до края на мандата му?

- Нека сме реалисти. Днешното Народно събрание не е в състояние да избере нов премиер, което прави Симеон Сакскобургготски в една или друга степен безалтернативен министър-председател. По отношение на политиката на правителството ние не сме правили и няма да правим компромиси в бъдеще. Ние не крепим правителството, а правим така, че българският парламент да решава въпросите, а не да ги отлага. Ние искаме кабинетът да прави същото. Това е нашето кредо. Въпросът не е дали сме "за" или "против" премиера и кабинета, а дали сме "за" или "против" политиците да си вършат работата, за която са получили мандат. Депутатите сме хората с най-много работодатели. За да можем да ги удовлетворим, трябва да работим повече и по-ефективно.

Яна МАРКОВА
В. “Банкеръ”, 10 април 2004 г.

Видео

Новото ВремеНавигация

Категории

Последни теми

Линкове

Блогрол

Архив

Абонамент