#

Блог на Мирослав Севлиевски

Блог на Мирослав Севлиевски за политика, случки, хора, емоции и факти

Няма време за губене

 

Архив за месец Декември 2002

Това е блог за политика, случки, събития, хора, преживелици, пътешествия, емоции и факти - всякакви и най-вече политически.

Някои от тези събития и хора са част от историята на България, други със сигурност няма да попаднат там.

Някои са просто нещата, които са нашарили живота ми. Има ги в текстове. Има ги и в снимки, които и без думи разказват достатъчно.

СМЕНЯМЕ КРОЙКАТА НА ПРИВАТИЗАЦИЯТА, НО НЕ ПО НОМЕРА НА СЕВЛИЕВСКИ

16 Декември 2002 г., публикувано в Архив

Мирослав СЕВЛИЕВСКИ, депутат от НДСВ

ЗАЩО поисках парламентът да закрие Агенцията за приватизация и да направим Български приватизационен холдинг?
За този ход отнесох какви ли не критики и интерпретации на тема личните ми амбиции за пост.
Нямам за цел да отнемам или делегирам власт никому. Ще разочаровам и любителите на конспиративни сценарии за бунтове в НДСВ. Предложението да се закрие агенццията, е мотивирано само от едно - приватизацията меко казано не върви в правилна посока. Върху сегашната държавна структура тегне тъмната сянка на сделките за "Плама" и "Балкан".
Ако беше ясно кой носи отговорност за подобни грандиозни гафове, отдавна да сме чули присъди. Роенето и прехвърлянето на отговорността от една институция на друга, е най-сигурният и действащ успешно у нас начин за прикриване на политическата корупция. Проблемът не е кадрови, а институционален.
Холдингът, който ще промени механизма на раздържавяване, ще се управлява от съвет на директорите - министрите на финансите, икономиката, земеделието, транспорта и енергетиката. Останалите се избират от кабинета. Всички те обаче ще носят имуществена отговорност за виновно причинените вреди. Сметната палата ще контролира холдинга вътрешно, а отчетите му задължително се проверяват и от международен одитор. На всеки 6 месеца компанията ще се отчита пред Народното събрание.
Така ще ограничим до минимум партийното влияние върху приватизацията и ще го поставим изцяло на пазарна основа. Подобен подход работи в Унгария, у нас добрият пример е Банковата консолидационна компания.
Време е да приемем, че в България няма нито свещени крави, нито свещени институции. Кръстоносните походи в защита на едно или друго ведомство напоследък раждат само скандали и усещане за нестабилност. Така волно или неволно се създава удобно поле за действия на онези, чиято цел е единствено да пречат на реализирането на стратегическите приватизационни сделки.

Всеки може да се меси в работата на агенцията и Апостолов

16 Декември 2002 г., публикувано в Архив

ПРИВАТИЗАЦИЯТА СТАНА МРЪСНА ДУМА

Депутатите трябва да спрат да се занимават с продажби, казва Мирослав Севлиевски

- Г-н Севлиевски, защо предлагате закриването на Агенцията за приватизация? Имате забележки към работата й ли?
- Когато хората чуят за АП, се сещат за "тъмната сянка" на приватизацията, олицетворявана от "Плама" и "Балкан". При всички случаи шумът около БТК и "Булгартабак" има отражение върху имиджа на АП. Агенцията превърна думата "приватизация" в мръсна. В нейната работа може да се меси всеки, да влияят различни интереси. Вижте колко по-успешна е работата на БКК. Искам да търся по-добри решения за по-бърза и по-прозрачна приватизация в България в бъдеще. Крайно време е да изкараме депутатите от приватизационния процес.

Видео

Новото ВремеНавигация

Категории

Последни теми

Линкове

Блогрол

Архив

Абонамент