#

Блог на Мирослав Севлиевски

Блог на Мирослав Севлиевски за политика, случки, хора, емоции и факти

Няма време за губене

 

Архив за месец Ноември 2003

Това е блог за политика, случки, събития, хора, преживелици, пътешествия, емоции и факти - всякакви и най-вече политически.

Някои от тези събития и хора са част от историята на България, други със сигурност няма да попаднат там.

Някои са просто нещата, които са нашарили живота ми. Има ги в текстове. Има ги и в снимки, които и без думи разказват достатъчно.

ВЛАСТ ОТ ТАЙНИ И СТРАХ

24 Ноември 2003 г., публикувано в Архив

МВР трябва да се коалира с всички в държавата, а не да се държи като таен революционен комитет

Мирослав СЕВЛИЕВСКИ

Какво направихме в парламента в петък? Казахме си неща, говорени стотици пъти преди нас, в същата сграда, по същия повод. Слава Богу, този път поне изрекохме думичката стратегия. Но в голямото говорене не казахме очевидните истини.
Първо, държавните институции, политическата класа, МВР, съдебната система, управлението въобще се държат с обществото като тайни революционни комитети, които произвеждат врагове, внушават страхове и фабрикуват тайни в някакви папки, снимки, статистики, записи. Всички се надцакват с компромати, единствено заради това кой да държи потока и кранчето на тайните. Същите тайни, които правят държавата заложник на страха – от репресии, от престъпници, от партийни врагове, от ченгета, а вече и от международен тероризъм.
Второ, мисленето се подменя вече 14 години с конфронтация, а оплакването остана единствена форма за носене на отговорност. Има ги и вечните внушения, че тези са по-добри от предишните, но също като тях са единствените, които стоят в тежката преса между недоволството на хората и натиска на “организирана опасност”.
Трето, пропуснахме да признаем, че въпреки престъпността, безработицата, несигурността, обществото вече има не страх за живота си, а страх дали не вървим в грешна посока. Дали не се опитваме по нов начин да възпроизвеждаме модела на тоталитарната държава. И най-вече дали политическото общуване не иззе маниера на мафията. Маниер, при който формата на общуване е на шпионаж и изнудване, човек е срещу човека, групата е срещу групата. Хората се чудят дали това не е политик срещу политика, партия срещу партията, министерство срещу министерството, целият елит – срещу обществото и държавата. С единствената цел, каквато има и мафията, -  да легитимира употребата на тайни, страх, сила и репресия.
Забравихме да кажем, че в България няма победа на престъпниците, а има липса на доверие към носителите на властта. Забравихме да кажем, че общественото доверие в последните години се използва като инструмент за преодоляване на престъпността, а не като индикатор за функциониране на държавата. Управлението днес продължава да бъде резултат от подхода “власт, произтичаща от тайните и страха”.

Мирослав Севлиевски: НЯМА ГОЛЯМА И МАЛКА ПРАВДА

17 Ноември 2003 г., публикувано в Архив

Чрез парите, държавата дава най-ясния знак, че тя приема да възстанови правдата

Г-н Севлиевски, преди дни НС прие на първо четене поправките в Закона за репресираните, внесен от Вас и подписан от още няколко Ваши колеги. Какви са мотивите Ви  за изменението на действащия закон?

- Основната задача и основната философия на този законопроект е да даде още един път доказателство, че държавата, от една страна, и гражданите, от друга страна, са приятели. Няма държава в света, която да функционира, когато хората смятат, че държавата е техен враг. А пък държавата и всички, които сме избрани от тези хора, трябва да даваме ежедневни доказателства, че ние сме готови да градим това приятелство. Когато се касае за правда, няма голяма и малка правда. Според мен, преди години законодателят е допуснал недоглеждане,  като е изключил едни лица от възможност за овъзмездяване или реабилитация. Аз не виждам причина това недоглеждане да бъде мултиплицирано и от този парламент.

Зам.-председателят на ПГ на НДСВ Мирослав Севлиевски: ЖИВОТЪТ И ПАРИТЕ НА ДЕПУТАТИТЕ ЩЕ СА ПУБЛИЧНИ

12 Ноември 2003 г., публикувано в Архив

Който укрива приходи или конфликт на интереси, си отива от политиката. Никой няма да гласува за него втори път. До 24 000 лева годишно може да получава парламентарист от страничен бизнес. Комисия ще разследва всичко ли декларират народните представители

Мирослав Севлиевски е роден през 18 януари 1965 година в Троян. Завършил е география в СУ "Св. Климент Охридски". Един от създателите на Групата за натиск Новото време и на дискусионния клуб със същото име, в който членуват над 20 депутати от НДСВ. Член е на Политическия съвет на партия НДСВ, на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред, заместник-председател на Парламентарната група на НДСВ в 39-ото народно събрание. Депутат от Бургаския многомандатен район. Женен с едно дете.

Г-н Севлиевски, най-после вашият проект за етичен кодекс на депутатите, след година и половина престой, ще влезе за обсъждане и гласуване. Антикорупционен закон ли е това?

Мирослав Севлиевски: ВМЕСТО НД СИМЕОН ВТОРИ – НД СВОБОДА И ВЪЗХОД!

10 Ноември 2003 г., публикувано в Архив

Г-н Севлиевски, необходими ли са промени в кабинета? Ахмед Доган вече поиска “освежаване” на правителството.

- Ако разбираме освежаването като прагматизиране на българската политика – да. Първото нещо, което ми се струва, че НДСВ трябва да направи, е да промени името на партията. От Национално движение “Симеон Втори” в Национално движение за свобода и възход.

Мирослав Севлиевски: ШЕФ В ПОЛИЦИЯТА ОКАЗА НАТИСК ЗА ЙОАН КОСТАДИНОВ

06 Ноември 2003 г., публикувано в Архив

Невинаги е драма, ако парламентарна група се разцепи, твърди депутатът

Мирослав Севлиевски е депутат от НДСВ, заместник-председател на жълтата група и лидер на дискусионния клуб “Новото време”.
Севлиевски активно се включи в кампанията на независимия кандидат-кмет на Бургас Иван Витанов. Той бе подкрепен от различни партии, сред които и НДСВ, но на балотажа загуби срещу Йоан Костадинов.
След вота депутатът Севлиевски се извини на избирателите в града, а юристът Витанов отново се върна на поста областен управител на Бургас.

Г-н Севлиевски, защо след балотажа се извинихте на избирателите в Бургас?

- Поради една проста причина - преобърнахме представите на хората за политиката. В София тя изглежда образно казано като скъп бутик, в който никой не влиза. Всичко останало минава за провинция и политиката там е като стара прашасала бакалия. Нито стоката е стока, нито продавачите могат да продават. На всичкото отгоре преддверията са пълни с местни деребеи, квазибизнесмени, политически подлизурковци и в най-добрия случай наивници на демокрацията.

Мирослав Севлиевски: ДА НЕ ИЗПАДАМЕ В ЕУФОРИЯ

03 Ноември 2003 г., публикувано в Архив

Мирослав Севлиевски е роден през 1965 г.в Троян. Завършил е география, по професия е инвестиционен консултант. Депутат е в 39-ото НС с квотата на НДСВ, ІІ избирателен район – Бургас. В момента е председател на ПГ “Новото време”. Член е комисията по вътрешна сигурност и обществен ред. Автор и съавтор на над 45 законопроекта. Женен е, има една дъщеря.

Какво е правилото на Севлиевски в живота или сентенцията, която спазва?

- Първо “Залудо работи, залудо не стой” и второ “Не изпадай в еуфория”.

Видео

Новото ВремеНавигация

Категории

Последни теми

Линкове

Блогрол

Архив

Абонамент