#

Блог на Мирослав Севлиевски

Блог на Мирослав Севлиевски за политика, случки, хора, емоции и факти

Няма време за губене

 

Архив за месец Октомври 2004

Това е блог за политика, случки, събития, хора, преживелици, пътешествия, емоции и факти - всякакви и най-вече политически.

Някои от тези събития и хора са част от историята на България, други със сигурност няма да попаднат там.

Някои са просто нещата, които са нашарили живота ми. Има ги в текстове. Има ги и в снимки, които и без думи разказват достатъчно.

ЗАКЛИНАНИЯТА НЕ ВЪРШАТ РАБОТА В ПАРЛАМЕНТА

22 Октомври 2004 г., публикувано в Архив

ЗАКЛИНАНИЯТА НЕ ВЪРШАТ РАБОТА В ПАРЛАМЕНТА
Изказване на Мирослав Севлиевски,
Председател на ПГ “Новото време”
39-о Народно събрание, 22 октомври 2004 г.

Уважаеми господин председател,
Уважаеми колеги,
Вчера стана чудо – два проекта на Новото време за промени в Закона за корпоративното подоходно облагане бяха подкрепени от Комисията по бюджет и финанси. С първия ние предлагаме парламентът да покаже на дело, че наистина мисли за модерното българско образование. И да го направи, като гласува данъчни облекчения за всеки, който дари компютри на училища и университети. А вторият ни проект ще създаде липсващата връзка между науката и бизнеса, като приеме преференции за фирмите, които инвестират в научноизследователска и развойна дейност.
Преди седмица се видя, че думите, заклинанията и партийните обещания често нямат нищо общо с това, което се случва тук, в залата. А данните доказаха, че не само българското училище, но и българската наука не са любимци на държавата. На 135-годишнината от основаването си Българската академия на науките се "поздрави" с унизителните числа за финансовата държавна подкрепа. Оказа се, че българските учени не само са най-бедни в Европа, но и нашата страна дава 33 пъти по-малко средства за наука от останалите европейски държави. Този отчет опроверга всичките добри намерения на политиците.

Мирослав Севлиевски за идеалната жена: И В ПОЛИТИКАТА, И В БИЗНЕСА ЖЕНИТЕ ПОЛАГАТ ДВОЙНО ПОВЕЧЕ УСИЛИЯ ОТ МЪЖЕТЕ

20 Октомври 2004 г., публикувано в Архив

Деловата жена и деловият мъж – каква е принципната разлика помежду им?

- Освен природната разлика, в модерния свят друго различие не би трябвало да има. По принцип мъжете са склонни да рискуват по-лесно, а жените мислят в перспектива и залагат на сигурно. Затова мъжете по-често грешат и по-трудно приемат провала. Майчинският инстинкт кара жените да са изключително внимателни, заради което понякога изпускат шансовете си.

Как изглежда идеалната делова жена?

- В деловия свят единственият идеал е успехът и той не може да бъде нито мъжка, нито женска принадлежност. Иначе сериозният, интелигентен, но и дружелюбен маниер, изрядната външност и общителност са добри качества и за жените, и за мъжете.

Новото време ще гласува за промени в кабинета и няма да участва в ТЪРГОВИЯТА НА ГЛАСОВЕ

14 Октомври 2004 г., публикувано в Архив

Мирослав СЕВЛИЕВСКИ

Все по-често в управляващото мнозинство използват термини от шахмата. Само за два дни те си казаха, че царят бил в цуг-цванг, а парламентарното му мнозинство – в цайтнот. Много преди поредното теоретично пренареждане на фигурите обаче беше ясно, че най-голямата парламентарна група умишлено поставя парламента в ситуация, в която няма полезен ход и отдавна е просрочено времето. Ясно е, че няма сценарий за предсрочни парламентарни избори. Но пък е ясно, че има една голяма група в парламента, която крепи статуквото и препятства промените в политиката и модела.
Как стигнахме дотам 13-те гласа на Новото време да станат основна политическа тема и на нас да приписват и славата, и отговорността от това ще изкара ли мандата си 39-ото Народно събрание, или ще се провали заедно с похарчените за пропаганда бюджетни излишъци. Кой се опитва да ни прехвърли отговорността за качеството на новия бюджет и с него – за стабилността на парламента и комфорта на управляващите.    
Дадох отговора на тези въпроси, още когато Новото време напусна ПГ на НДСВ. Политическите игри, интересчийството, службогонството, личното над националното – тези занимания заместват истинската политика в тази партия и група. Оказа се обаче, че дори заплахата да останат малцинство и да провалят управлението си не успя да промени маниера им.  
В НДСВ е като на ГКПП Калотина - докладчиците убеждават премиера, че всичко е подредено и почистено, а при изненадваща проверка се оказва, че клозетът има по-голяма табела от тази на държавата. Че никой не знае чия е собствеността, нито кой я стопанисва. Обещаната европейска границата е също като обещания консенсус за избора на омбудсман. Провалът също е аналогичен.
Проблемът на НДСВ е, че всички пешки искат да са царе. Веднага след като повярваха, че шахматната дъска е тяхна, премахнаха правилата на политическата игра. И ако това поведение беше вредно само за НДСВ, никой не би се тревожил. Лошото е, че този властови маниер е вреден за България.
Тоталният разпад и липсата на политическа отговорност в жълтото мнозинство бяха легитимирани при избора на омбудсман. Легитимирани бяха воюващите за власт и пост представители на мнозинството. Дискредитирана беше коалиционната политика на управляващите. Нищо не успя да примири враждуващите за влияние групи вътре в оредяващото и раздирано от противоречия НДСВ. Няколко пъти съвсем откровено приближените на Панайотов и Вълчев бламираха собствения си лидер, непрекъснато поставят на колене и председателя на парламентарната си група. Мнозинството е просто заложник на личните амбиции на малка групичка самоизбрани за лидери. Същите хора правят заложник и целия парламент.

Председателят на ПГ на Новото време Мирослав Севлиевски: САМО НИЕ И ЦАРЯТ ИМАМЕ КАКВО ДА КАЖЕМ В ПОЛИТИКАТА

02 Октомври 2004 г., публикувано в Архив

Бюджетът не бива да бъде подкрепян на основата на партийни пазарлъци, а на общо виждане за развитието ни за следващите години

Мирослав Севлиевски е роден на 18 ноември 1965 г. в Троян. Завършил е география, по професия е инвестиционен консултант. Влиза в 39-ия парламент като депутат от листата на НДСВ в Бургас. Председател на парламентарната група на Новото време и зам.-председател на партията.

Г-н Севлиевски, как ще гласува Новото време при приемането на бюджет 2005 и имате ли официално решение на групата?

- Бюджетът ще бъде една от темите, при чиято дискусия ще се разбере кой каква партия е, кой за каква държава е, кой къде е по отношение на XXI век. При гласуването пък ще се разбере кой е опозиция на правителството, кой е опозиция на България и кой не е. Нещата стоят така - ние калпав бюджет няма да подкрепим. И няма да подкрепим бюджет, който не гарантира, че държавните средства се използват правилно. И няма да правим заклинания, преди да сме видели бюджета. Това обикновено го правят политици от типа на Румен Овчаров, Иван Костов и Христо Марков. Ние се причисляваме към категорията "не сме опозиция на България", а на лошите идеи.

Видео

Новото ВремеНавигация

Категории

Последни теми

Линкове

Блогрол

Архив

Абонамент