#

Блог на Мирослав Севлиевски

Блог на Мирослав Севлиевски за политика, случки, хора, емоции и факти

Няма време за губене

 

Архив за месец Септември 2002

Това е блог за политика, случки, събития, хора, преживелици, пътешествия, емоции и факти - всякакви и най-вече политически.

Някои от тези събития и хора са част от историята на България, други със сигурност няма да попаднат там.

Някои са просто нещата, които са нашарили живота ми. Има ги в текстове. Има ги и в снимки, които и без думи разказват достатъчно.

Мирослав Севлиевски: ЛИМИТ НА ДЕПУТАТСКИТЕ ХОНОРАРИ

24 Септември 2002 г., публикувано в Архив

Етичният кодекс ще е чистилище за избраниците, обещава вносителят му

Депутатът от НДСВ Мирослав Севлиевски е член на комисията по вътрешна сигурност и обществен ред. Той влезе в листите на царското движение от групата за натиск "Новото време". Създател е на БСЧИ. При учредяването на партията НДСВ депутатът бе избран за член на политическото ръководство.

Севлиевски е вносител на проект за въвеждане на етичен парламентарен кодекс и постоянна етична комисия, в която всяка политическа сила да излъчва по двама свои представители. Според вносителя приемането на такъв кодекс ще повиши общественото доверие в депутатите.

Депутатът е съвносител и на закона за лобизма и на проект за нов избирателен кодекс.

Г-н Севлиевски, вие ли сте най-етичният депутат, та внасяте проект за етичен кодекс?

- Ако имате предвид ще ви отстъпя ли място в рейса, не знам дали съм най-етичният, но по-важно в случая е философията на проекта. След като знаем достатъчно за депутатското кюфте, си струва да се замислим за доверието към институциите. Парламентарната демокрация се основава на обществено доверие, което или съществува заради традицията и нормите, които налага, или възниква от чистотата и големината на прозореца, през който хората наблюдават дейността на избраниците си.

ОБЩЕСТВОТО ДА ЗНАЕ КОЙ ЗА КАКВО НАТИСКА ВЛАСТТА

21 Септември 2002 г., публикувано в Архив

Мирослав Севлиевски, депутат от НДСВ, пред в."БАНКЕРЪ"

Г-н Севлиевски, какво налага да се приема закон за публичност и регистрация на лобистите и лобистката дейност и изобщо има ли нужда днес българското общество от него?

- Приемането на ясни правила, регламентиращи лобистката дейност, е част от общата законодателна рамка за борба с корупцията и за разширяване на прозрачността в държавните институции. Такива правила ще изведат на светло различните корпоративни, частни и групови интереси, които търсят начини за въздействие върху властта на различни равнища - общинска, законодателна, изпълнителна. В това няма нищо лошо, стига обществото да знае за него и всичко да се извършва по ясни и прозрачни механизми. Смисълът е в крайна сметка да се гарантира, че властимащите, държавните служители няма да могат да злоупотребяват и да реализират подобни интереси зад гърба на обществото.

Видео

Новото ВремеНавигация

Категории

Последни теми

Линкове

Блогрол

Архив

Абонамент