#

Блог на Мирослав Севлиевски

Блог на Мирослав Севлиевски за политика, случки, хора, емоции и факти

Няма време за губене

 

Архив за месец Август 2005

Това е блог за политика, случки, събития, хора, преживелици, пътешествия, емоции и факти - всякакви и най-вече политически.

Някои от тези събития и хора са част от историята на България, други със сигурност няма да попаднат там.

Някои са просто нещата, които са нашарили живота ми. Има ги в текстове. Има ги и в снимки, които и без думи разказват достатъчно.

Мирослав Севлиевски: СЛЕД ИЗБОРИТЕ БЯХМЕ ПРЕД РЕЖИМ НА ТОКА

20 Август 2005 г., публикувано в Архив

Мирослав Севлиевски:
СЛЕД ИЗБОРИТЕ БЯХМЕ ПРЕД РЕЖИМ НА ТОКА
“Новото време” ще издигне за кметове и президент хора като Милен Велчев, Емил Кошлуков и Бойко Борисов

Мирослав Севлиевски е на 40 години. Учредител е на Независимото студентско дружество в Геолого-географския факултет на СУ,  Федерацията на независимите студентски дружества и Българското сдружение за честни избори през 1990 г.
Бивш депутат от 39-ото народно събрание, зам. - председател на “Новото време”. През февруари т.г. партията влезе в правителството на НДСВ и ДПС, а Севлиевски стана министър на енергетиката.

Г-н Севлиевски, какво наследи новият министър Румен Овчаров от вас?

- Когато влязох в министерството на енергетиката моят предшественик Милко Ковачев ми каза, че ми оставя подредена градина. Отговорих му, че от тази градина ще направя стъклена къща и мисля, че успях. Фирмите в бранша дадоха повече пресконференции за петте месеца, в които бях министър, отколкото за последните 5 години. Спрях инерцията да се говори само за увеличение на цените на енергийните продукти. Наложих политика на икономии и търсене на вътрешни резерви в интерес на потребителя. 18 предложения на енергийното министерство бяха подкрепени от Министерския съвет – всяка седмица беше изготвяно, внасяно и приемано по едно.

Каква е ползата от тези решения?

- От всичките има голяма полза, но историята ще запомни едно – решението за изграждане на нова ядрена централа в Белене.

Считате, че АЕЦ “Белене” е ваша заслуга?

- Заслуга е на много хора, на 30-годишен български ядрен опит, на великолепните специалисти в АЕЦ “Козлодуй”, на модерното законодателство за безопасно използване на атомната енергия. Но само аз успях да убедя финансовия министър Милен Велчев и правителството да подкрепи проекта. Припомням, че става дума за проект, започнал през 80-те години.
Ако направим “Белене”, ще имаме свобода
Енергията те прави икономически и политически свободен. Вместо да се отбраняваш, можеш да настъпваш. Това ще изведе България на много по-силна позиция пред света.

КОЙ Е НАДДАВАЛ КАТО НА ЦИГАНСКА СВАТБА?

13 Август 2005 г., публикувано в Архив

КОЙ Е НАДДАВАЛ КАТО НА ЦИГАНСКА СВАТБА?
Мирослав Севлиевски, министър на енергетиката и енергийните ресурси в оставка, пред в. "БАНКЕРЪ"

Г-н Севлиевски, смятате ли, че зациклянето на преговорите около излъчването на следващия кабинет ще се отрази негативно върху икономиката на страната?

- Очевидно е, че има зацикляне. И ако ме питате кой е виновен за това, виновни са тези, които не излязоха да гласуват. А, ако ме питате дали искам да продължавам да съм министър в оставка, чисто емоционално ще ви отговоря - не искам. Много повече желая да съм политически свободен и да мога да кажа всичко, което мисля и виждам. Но иначе, ако погледнем прагматично на нещата, светът не свършва с това, че преговорите не са приключили за една-две седмици и още нямаме новоизбрано правителство. Аз, като министър в оставка, си изпълнявам всички задължения, така че енергетиката да допринася за развитието на икономиката и за нейната перспектива. Лошото обаче е, че Народното събрание не работи. Няма никакво оправдание, че докато различните политически сили търсят варианти за управленска коалиция, депутатите нищо друго не правят. За месец и половина парламентът дори още не е конституиран, няма действащи комисии, не се работи по законопроекти. Именно липсата на законодателна дейност може да се отрази негативно на присъединяването ни към ЕС. И колкото повече Народното събрание бездейства, толкова повече се отдалечава реалното ни членство в Съюза. Което е лош предвестник и за бъдещето на икономиката ни. Но в сегашния момент кризата в политиката е силно преувеличена и я преувеличават тези, които са дали някакви пари на партийните централи и чакат възвръщаемост на тези вложения.

Има ли опасност примерно за отлив на чуждестранни инвестиции, при положение че нивото на политическия риск е високо?

- И по-рано съм казвал, че инвеститорът е като заек в тръни - при най-малкия шум заекът бяга. Сега най-важното за тези, които са в парламента, е да не издават никакви вредни шумове, които да изплашат и прогонят "зайците". Това е основното предизвикателство пред парламентарно представените партии - да съставят кабинет, но не какъв да е, а такъв, който ще създаде и спазва равни условия за всички инвеститори - независимо дали са български или чуждестранни. И да има такова парламентарно мнозинство, което ще гарантира действието на европейските правила.

Ако преговорите за правителство обаче се проточат, ако парламентът продължава да бездейства, всеки би се замислил дали да не вложи парите си другаде. А и не мога да си представя какви сигнали ще излъчва един кабинет, направен с толкова много политически компромиси. Иска ми се да вярвам, че 40-ият български парламент ще осъзнае отговорността си за бъдещето на страната. Но имам все по-малко причини да вярвам, че това ще се случи. И че в сегашното Народно събрание ще надделеят тези, които искат членство в ЕС.

Видео

Новото ВремеНавигация

Категории

Последни теми

Линкове

Блогрол

Архив

Абонамент