#

Блог на Мирослав Севлиевски

Блог на Мирослав Севлиевски за политика, случки, хора, емоции и факти

Няма време за губене

 

Архив за месец Юни 2007

Това е блог за политика, случки, събития, хора, преживелици, пътешествия, емоции и факти - всякакви и най-вече политически.

Някои от тези събития и хора са част от историята на България, други със сигурност няма да попаднат там.

Някои са просто нещата, които са нашарили живота ми. Има ги в текстове. Има ги и в снимки, които и без думи разказват достатъчно.

Въстанието на царя. Скандалът е замислен отдавна. Жълтите партизани работят за БСП

13 Юни 2007 г., публикувано в Архив

Въстанието на царя.
Скандалът е замислен отдавна. Жълтите партизани работят за БСП

Мирослав Севлиевски

През 2005 година с мандата на ДПС и с участието на БСП и НДСВ беше направена коалиция с ясно лимитиран политически хоризонт от 4 години. Вече минаха две от тях, изпълнено е и предназначението на тройния съюз – членството на България в ЕС.
Зейна липсата на обединителна идея, която да е алиби пред обществото за това, че все още са заедно. Съдържателната пустота на коалицията открои нужда от нова посока и цел на българската политика и предизвика настоящата криза. Трусовете в две от управляващите партии са следствие от този разлом, а не са негова причина.

Коалиционно алиби

Липсата на легитимно оправдание за това защо БСП, НДСВ и ДПС продължават да крепят съюза, въпреки недоволството на членовете и избирателите си доведе до стресиращите резултати от евровота. Още преди тези избори, които официално стартираха политическата криза (скандалите бяха само тренировка за очаквания сблъсък), проблемът беше видим за публиката. Трите партии в управляващия съюз нямаше как повече да крият, че никой от тях не иска на следващи избори да се коалира с нито един от сегашните си партньори. Отклониха коалиционното напрежение, което обаче удари по партийните им основи.  
Как тройният съюз стигна дотук – да е още цял, но частите му да са сериозно пропукани? Ето фактите в телеграфен стил. Провалено беше създаването на либерален съюз, което доведе до сериозно фрагментиран парламент без политически и идейно отчетливо мнозинство. Последваха няколко часовото „първо правителство на Станишев” и няколкомесечните пазарлъци за коалиция. Роди се вътрешно противоречивият, заченат на тъмно и с много орисници троен съюз. Влязохме в ЕС. Появи се ГЕРБ. Преизбран беше президентът. Престъпността не се снижи, убийствата продължиха. Гръмнаха мощни корупционни и политически скандали. Те подмениха дори политическата агитация преди евроизборите. Кампанията и гласуването останаха като фон на разстрелите и споровете кой притежава държавата. Вотът се случи някак между другото. А резултатите (както винаги) изненадаха партиите. Този път обаче не можеше да мине редовното обяснение с апатичния избирател и наказателния вот. Не поради историческия характер на изборите, а защото на обществено изчакване бяха оставени последствията от скандалите в БСП, а с тях и належащите промени в кабинета „Станишев”.

За кризата и възможностите

03 Юни 2007 г., публикувано в Архив

За кризата и възможностите

Изказване на Мирослав Севлиевски пред конгреса на НДСВ

Уважаеми г-н председател,
Уважаеми делегати и гости,
Колеги и приятели,

Знаете за китайския йероглиф, който едновременно означава и криза, и възможност. Казвам го, не само защото сме в политическа криза. А го правя, за да си напомним, че когато нещо се пропуква, по-умното решение е да започнеш да работиш здраво и то веднага.
Сигурен съм, че днес, на този форум, няма да похарчите времето си в това да обсъждате кризата. А ще реализирате възможността  - С ентусиазма, с който беше създадена тази партия преди 6 години. С идеята, че е време за производство на политическо бъдеще. Че не е време за рушене, а e време за съграждане на модерна България.

Видео

Новото ВремеНавигация

Категории

Последни теми

Линкове

Блогрол

Архив

Абонамент