#

Блог на Мирослав Севлиевски

Блог на Мирослав Севлиевски за политика, случки, хора, емоции и факти

Няма време за губене

 

Архив за месец Юни 2004

Това е блог за политика, случки, събития, хора, преживелици, пътешествия, емоции и факти - всякакви и най-вече политически.

Някои от тези събития и хора са част от историята на България, други със сигурност няма да попаднат там.

Някои са просто нещата, които са нашарили живота ми. Има ги в текстове. Има ги и в снимки, които и без думи разказват достатъчно.

Мирослав Севлиевски, председател на ПГ на "Новото време": ИДВАТ КОРУПЦИОННИ СКАНДАЛИ

18 Юни 2004 г., публикувано в Архив

Котерийните игри на НДСВ ми омръзнаха

Какво ви дава основание, г-н Севлиевски, да твърдите публично, че Иван Костов и Пламен Панайотов прикриват в момента корупция?

- Фактите са прости. Иван Костов контролираше миналото мнозинство и неговото правителство. Пламен Панайотов контролира днешното мнозинство, което също има правителство. Тези две мнозинства постоянно гласуват срещу законопроекти, които вкарват повече прозрачност в България. А всеки, който е срещу прозрачността, поощрява корупцията. Който пък насърчава корупцията, очевидно е корумпиран. Това е най-простата логика. Другите приказки са излишни. Ние предлагаме закони, които да дават повече власт в ръцете на хората и по-малко в ръцете на партийните командири. Закони, чрез които хората да могат да правят ревизия на своите управници. Ако днес говорим, че преходът е свършил, то трябва да дадем истинска законова възможност на българите да направят ревизия на прехода.

Мирослав Севлиевски, председател на ПГ Новото време: НДСВ ПОДГОТВЯ ИЗТОЧВАНЕТО НА БУЛГАРТАБАК

18 Юни 2004 г., публикувано в Архив

НДСВ подготвя източването и разграбването на Бургартабак, , чрез предложение за изменение на Закона за счетоводството. За това алармира председателя на ПГ Новото време Мирослав Севлиевски.  
На 19 май заместник-председателят на НДСВ Мариана Костадинова е внесла предложението за поправката в НС.  Според Севлиевски  то е внесено с една единствена цел – да направи приватизацията на Булгартабак Холдинг непрозрачна и безконтролна. Предлага се да отпаднат онези текстове и разпоредби на Търговския закон и Закона за публично предлагане на ценни книжа, които гарантират прозрачността и отчетността в управлението и приватизацията на Булгартабак, т.е  за дружеството  да не важат чл. 114 и 116 от ЗППЦК и чл. 236 от ТЗ.
Тези разпоредби, бяха основна причина да  се приеме сегашната стратегия за приватизация на холдинга и неговите дъщерни дружества, припомниха нововремци.  Заради тези текстове,  Булгартабак беше изваден от Агенцията за приватизация и премахнат съдебния контрол върху този процес. Според мин. Шулева това трябваше да гарантира осигуряване на  честна и ефективна приватизация на компанията.
С поправките обаче се цели да няма контрол върху управляващите органи на Булгартабак в процеса на приватизация, заяви Севлиевски. Продавачите на компанията няма  да  носят никаква отговорност за своите действия, и няма да има  никаква отчетност при продажбата.
Това е грубо нарушение на чл. 71, ал. 2 от правилника на НС, според който на второ четене не се разглеждат и не се гласуват предложения, които противоречат на принципите и обхвата на приетия на първо гласуване законопроект, каза още лидерът на Новото време.  Със същият успех тези предложения могат да бъдат внесени като поправки на Закона за пчеларството или Закона за лайкучката.
Новото време призовава всички народни представители да се обединят в защита на  интересите на България. Да се спрат  корупцията и кражбите, облечени в законови дрехи.

В. “Компас”, 18 юни 2004 г.

НАЙ-ВАЖНО Е ДА ПРОМЕНИМ ИЗБИРАТЕЛНАТА СИСТЕМА

17 Юни 2004 г., публикувано в Архив

НАЙ-ВАЖНО Е ДА ПРОМЕНИМ ИЗБИРАТЕЛНАТА СИСТЕМА

Изказване на Мирослав Севлиевски,
председател на ПГ “Новото време”
39-о НС, 17 юни 2004 г.


Уважаеми г-н председател,
Уважаеми колеги,

Остава само една година до края на този мандат. Има много неща, които трябва да направим, много закони които трябва да приемем и много да променим. Но най-важното, което трябва да направим, е да отговорим на избирателите си дали още един парламент ще приключи работа, без да е променил избирателната система.
Всички политически сили, винаги когато е ставало дума за общественото доверие, са убеждавали избирателите си, че имат воля да гласуват нова и адекватна на времето избирателна система.

СТАРИТЕ ПАРТИИ СЕ СТРАХУВАТ ОТ МАЖОРИТАРЕН ВОТ

17 Юни 2004 г., публикувано в Архив

Мирослав СЕВЛИЕВСКИ
председател на ПГ Новото време

Партиите, представени в българския парламент, продължават да подменят истинския политически дебат за България. Занимават обществото с личните си партийни проблеми – с разделите си, с несбъднатите си коалиции, или с подаръците си за рождените дни. Държат се така, сякаш партиите и лидерите им са по-важни за бъдещето на държавата, отколкото самата държава.
Старите партии се съпротивляват срещу промените в политическия модел, защото имат страх да започнем най-после да правим големите закони, за които са ни пратили хората в парламента. Имат страх, защото тези промени може да им отнемат привилегиите, с които те се ползват вече 15 години, на гърба на обществото. Това са законите, които ще построят политическия Дунав мост 2, който ще изведе България към модерния свят, но и който ще свърже нас, депутатите, с обществото. Има страх от закона за референдумите – който осигурява конституционното право на българите да определят сами дневния си ред, а ние да го изпълняваме. Има страх, че ще трябва да гласуваме етичния кодекс, който ще направи публични парите и действията на политиците и партиите им. Страх, че ще трябва да гласуваме избирателния кодекс, без който обещанията ни, че ще осигурим на гражданите мажоритарни избори, в които те ще гласуват за личности, а не за анонимни партийни листи.

ЕВРОПЕЙСКИЯТ СЪЮЗ Е СВОБОДАТА НА ХОРА И ИДЕИ

16 Юни 2004 г., публикувано в Архив

ЕВРОПЕЙСКИЯТ СЪЮЗ Е СВОБОДАТА НА ХОРА И ИДЕИ

Изказване на Мирослав Севлиевски,
председател на ПГ “Новото време”,
по повод техническото приключване
на преговорите с ЕС за присъединяване
39-о НС, 16 юни 2004 г.


Уважаеми г-н председател,
Уважаеми колеги,
Дами и господа,

Най-после страната ни е на малка стъпка от момента, когато ще може да покаже своята уникалност, да добави история и възможности на общото европейско семейство.
С приключването на преговорите с Европейския съюз, ние най-после съборихме стените на крепостта, в която България бе затворена след Втората световна война. От камъните на тези стени трябва да изградим Модерна България.
Членството в ЕС не е еднократен акт, нито пък рог на изобилието. Там трябва да си заслужиш мястото и да си изработиш парите. Там няма мандат и не можем да чакаме как едни ще се провалят, та да дойдат други. В ЕС не влиза правителството, нито пък парламентът. Влиза цялата нацията. Всички българи – като равностойни граждани на Европа. ЕС не е океан, в който големите риби изяждат малките, той е свободата – свободата на хора и идеи. Успяват подготвените, умните и конкурентноспособните.

БСП СИ МИЕ РЪЦЕТЕ С ДОПИТВАНЕ ЗА АЕЦ

15 Юни 2004 г., публикувано в Архив

Мирослав СЕВЛИЕВСКИ

В Бургас най-добре хората знаят как БСП и нейните верни функционери могат да  прехвърлят отговорността и да се правят на реформатори. Също както Йоан Костадинов се прави на модерен десен политик, който ще заведе избирателите си директно в Брюксел, начело на нова европейска партия, първенците на неговата стара социалистическа партия се опитват да кажат на народа, че АЕЦ е морален национален символ. Ако една стара и неефективна ядрена централа е националният ни символ, тогава какво е Рилският манастир, какво са всички герои от историята ни, какво е културата на България и нейната държавност, една от първите в Европа? На тези въпроси БСП и функционерите предпочитат да не отговарят, те имат конкретна цел – да спечелят някой глас от една лъжа. А че тази лъжа може да остави България на прага на Европа,
Обществото няма нужда от поредната лъжа – че закриването на два ядрени блока, “постигнато” от политиците през последните 10 години, сега може да се пререшава от гражданите. Обществото няма нужда и от лъжата, че на тези два ядрени блока се крепи българската икономика и националното самочувствие. Но най-голямата лъжа на БСП е, че АЕЦ “Козлодуй”е политически въпрос. И докато тръбят навсякъде, че АЕЦ е политика, ползват централата за разменна монета между партиите и обществото, с която да си купуват доверие и да се освобождават от дълга по поемане на отговорност.
Най-големият грях на последните няколко правителства е, че превърнаха АЕЦ “Козлодуй” в политически въпрос. А той е политически само дотолкова, доколкото всяко поредно правителство ползва ядрената карта за политически (а и финансови) дивиденти. Стигат дотам, че създават от една ядрена централа национален и морален символ, който правел от България индустриална сила. Това е лъжа, която се експлоатира вече толкова години. БСП и нейните функционери правят това винаги, когато няма какво друго да предложат на аудиторията, или когато не знаят как да привлекат вниманието.   

Видео

Новото ВремеНавигация

Категории

Последни теми

Линкове

Блогрол

Архив

Абонамент