#

Блог на Мирослав Севлиевски

Блог на Мирослав Севлиевски за политика, случки, хора, емоции и факти

Няма време за губене

 

Архив за месец Май 2007

Това е блог за политика, случки, събития, хора, преживелици, пътешествия, емоции и факти - всякакви и най-вече политически.

Някои от тези събития и хора са част от историята на България, други със сигурност няма да попаднат там.

Някои са просто нещата, които са нашарили живота ми. Има ги в текстове. Има ги и в снимки, които и без думи разказват достатъчно.

Коалиция за десните? Със средната класа!

31 Май 2007 г., публикувано в Архив

Коалиция за десните?
Със средната класа!

Това е спасителният ход, а колко парчета от СДС-ОДС ще се обединят, не е толкова важно

Мирослав Севлиевски


Да се коалира, да се обедини, да се събере за изборите. Да извади нови лица, да махне старите. Да се прикрепи към друг. Да се обезглави, да се саморазпусне, да се събори, да се построи отново.  
Всичкото това е за десницата. Но по-скоро за няколкото имена, които са физиономия на дясното през последните няколко години, а не за това, кого и как ще представлява десницата.
Предложенията валят откакто на евровота десните партии не успяха да изпратят и един свой представител в парламента на Европа. Тези оферти обаче съвсем не са нови. Биват подновяване преди, по време и след всички избори от 2001 година досега.
Ако има нещо различно сега, то е в кризата, която разтресе левицата. В нея именно е шансът за възраждане на десницата. Независимо дали за стабилизирана формация от сега съществуващите десни, или

за нова дясна партия – шанс има.

Говоренето за вариантите за дясно обединение сега са полезни и не бива да се отхвърля емоционално нито едно предложение. Но обединение не на парчетата от СДС-ОДС, а за обединение на десните избиратели с партиите, които ще ги представляват.

Първанов като говорител на Новото време

23 Май 2007 г., публикувано в Архив

Първанов като говорител на Новото време

Доживяхме президентът да стане нововремец. Георги Първанов дори иззе ролята на говорител на Новото време и на идеите, които ние имаме и защитаваме. Отиде президентът в БАН онзи ден и дръпна слово, което повтори всички основни пунктове от програмата на Новото време, от политиката и законодателните ни инициативи.
Без никаква редакционна намеса, ето изчерпателното доказателство за това как държавният глава и бивш лидер на БСП говори от името на Новото време: „Големият урок на тези избори е, че е необходима промяна на политическия модел. Ако не се заложи на мажоритарното начало, ако хората не избират личности, няма да имаме реабилитация на политиката. Това предполага решителни, смели и енергични действия с оглед на това, което българското общество и европейските ни партньори очакват от нас – ясна и твърда воля за борба с корупцията. Отговорното държавно поведение изисква бързи, смели и енергични решения за увеличаването на средствата за образование и наука още в рамките на тазгодишния бюджет. Има достатъчно излишък на фона, на който скромните претенции на научната общност са изпълними.

Как НДСВ прескочи прага; Жълтите имат четири проблема

17 Май 2007 г., публикувано в Архив

Как НДСВ прескочи прага
Жълтите имат четири проблема
Мирослав Севлиевски

След 17 години избори България стигна до най-важната си предизборна кампания – тази, на която ще излъчи своите представители в парламента на Европа. След дълъг път сме пред прага на рая,  в който на всички предишни избори десните партии обещаваха, че ще заведат народа си някой ден. Стига той да им даде гласовете си и да изтърпи зора на прехода.  
В името на тази цел българите преживяхме поскъпването и пресъхването на бензина, опашките за кисело мляко, фалита на банките, хиперинфлацията, липсата на храни и лекарства.
Стигнахме края на пътя, пред вратата сме. Но сега се оказа, че на 70% от българите не им е любопитно какво ги чака отвъд, не ни е особено важно. Дори са готови да се откажат от правото си да определят кой ще представлява страната ни в Европа.
Тези избори сами по себе си – като първи европейски избори, са изключитилно важни за България, исторически са. Но кампанията няма да остане в историята.
Опит за летене
Понеделник, 14 май, по пладне влизам в централата на НДСВ на „Врабча”, като пратеник на вестник “24 часа”, който наблюдава кампанията на царската партия. От участник в нея, от неин опонент, сега съм специален кореспондент. И чудо № 1 – обикновено тихата като манастир сграда сега кипи. Не мога да скрия, че за първи път видях тази централа в работна атмосфера.

Видео

Новото ВремеНавигация

Категории

Последни теми

Линкове

Блогрол

Архив

Абонамент