#

Блог на Мирослав Севлиевски

Блог на Мирослав Севлиевски за политика, случки, хора, емоции и факти

Няма време за губене

 

Архив за месец Май 2004

Това е блог за политика, случки, събития, хора, преживелици, пътешествия, емоции и факти - всякакви и най-вече политически.

Някои от тези събития и хора са част от историята на България, други със сигурност няма да попаднат там.

Някои са просто нещата, които са нашарили живота ми. Има ги в текстове. Има ги и в снимки, които и без думи разказват достатъчно.

Мирослав Севлиевски: ДЪРЖАВАТА ДА ХАРЧИ ПАРИ ЗА ЛЕЧЕНИЕ И ОБУЧЕНИЕ

30 Май 2004 г., публикувано в Архив

Смятам, че няма добри и лоши, леки и тежки, опасни или безопасни наркотици. Всички са лоши и опасни. Настоявам да се ограничи разпространението и употребата им у нас, защото в противен случай след 3 или 5 години за обществото ще е почти невъзможно да се справи с проблема. Искаме държавата днес да харчи пари не само за борба с наркотиците, но и за лечение на зависимите и за обучението на подрастващите за вредата от дрогата.
Борбата с наркотиците трябва да се води не само чрез наказателната политика на държавата, а и чрез образование и лечение. И поради това вече 40 дни чакам отговор от здравния министър къде наркозависимите могат да получат качествено и леснодостъпно лечение. Ние твърдим, че всеки трябва да осъзнае риска от наркотиците.
Преди гласуването на поправката в Наказателния кодекс онази историческа вече трета алинея на чл. 354а правеше наказателно безотговорни онези, които имат у себе си наркотик, който може да мине за еднократна употреба. Този текст създаваше няколко неправди – привилегировано отношение пред закона на всички, които разпространяват хероин и кокаин. Създаваше и двойни стандарти – тези, които за пръв път опитваха наркотик, влизаха в затвора, а онези, които за стотен път опитваха дрога и ги хващаха – не.
През последните месеци бях обвиняван, че съм фашист и не търся диалог. Поправката е внесена на 22 май миналата година, гледана е няколко пъти в правната комисия на открити заседания. През тази година гласовете, които чух, бяха в подкрепа на нашето предложение. Одобриха я МВР, прокуратурата и следствието. Тази поправка е един от малкото случаи, в които следователи, прокурори и МВР се хванаха ръка за ръка, за да решат проблема.

В. “24 часа”, 30 май 2004 г. 

Мирослав Севлиевски, председател на ПГ "Новото време": ОТМИНА ВРЕМЕТО НА ЕМОЦИОНАЛНИТЕ ИСКАНИЯ НА ОСТАВКИ НА МИНИСТРИ

26 Май 2004 г., публикувано в Архив

Какво решение взехте, г-н Севлиевски, ще искате ли оставката на здравния министър?

- Решението, което парламентарната група на "Новото време" вчера взе, беше първо да уважи искането на и молбата на Славчо Богоев за отлагане, за отсрочка за неговите отговори по отношение как наркозависимите могат да получат качествено и лесно достъпно лечение. Това е първото ни решение. А второто ни решение е, че през следващата седмица ние ще поканим министър Богоев в парламентарната група на "Новото време", за да обсъдим някои наболели актуални проблеми в областта на здравеопазването и също така лично да изразим нашето неудовлетворение от работата на министерството в няколко особено важни области.

Мирослав Севлиевски: НАЙ-ГОЛЕМИЯТ ПРОБЛЕМ НА ПРАВИТЕЛСТВОТО Е, ЧЕ НЕ ВОДИ ПУБЛИЧНА ПОЛИТИКА

26 Май 2004 г., публикувано в Архив

Тази седмица от парламентарната група на "Новото време" вероятно ще поискат оставката на здравния министър Славчо Богоев. Преди няколко дни се говореше за оставката на земеделския министър Мехмед Дикме. Не е секвала модата от седмици насам да се иска оставката на министъра на благоустройството Валентин Церовски, както и на културния министър Божидар Абрашев. Разбира се, в това няма нищо изненадващо, особено ако исканията идват от страна на опозицията. Напоследък обаче подобни призиви за оставка ще чуват и сред управляващото мнозинство.
На заседание на парламентарната група на "Новото време" вчера трябваше да бъде взето решение за това ще иска ли парламентарната група оставката на здравния министър или не. Сега имаме връзка с председателя на парламентарната група

Господин Севлиевски, какво решение взехте вчера? Ще искате ли оставката на здравния министър?

- Решението, което парламентарната група "Новото време" вчера взе, беше, първо, да уважи искането и молбата на Славчо Богоев за отлагане, за отсрочка за неговите отговори по отношение как наркозависимите могат да получат качествено и леснодостъпно лечение. Това е първото ни решение. А второто ни решение е, че през следващата седмица ние ще поканим министър Богоев в ПГ на "Новото време", за да обсъдим някои наболели актуални проблеми в областта на здравеопазването и също така лично да изразим нашето неудовлетворение от работата на министерството в няколко особено важни области.

БЪДЕЩЕТО Е НА ПАРТИИТЕ, КОИТО СЪЗДАВАТ ДОХОДИ

25 Май 2004 г., публикувано в Архив

Тези, които знаят само да разпределят, дърпат България към миналото

Мирослав СЕВЛИЕВСКИ

Когато в търсене на големи новини непрекъснато ни питат “за” или “против” правителството е “Новото време” и на кой министър ще поискаме оставката, никой не задава по-важният въпрос. А той е дали не трябва първо да се промени политиката като начин на действие и дали едно правителство дава сигнали, че върши работа и успява да направи това, което направиха българските алпинисти на Еверест – тоест да си набележат голяма цел, която да постигнат с максимално усилие и отговорност. Тези хора, за разлика от политиците, като обещаха, че ще се качат на Еверест, се качиха. Трябва да поздравим алпинистите и вероятно е добре да ги дадем за пример на министрите. Да направят и те като тях, а не да обясняват кое защо не може да се случи и че някой им пречи. Има министри, които са от три години в това правителство, а тяхната разпознаваемост в обществото е доста малка. Щом хората не знаят, че са министри, очевидно те не си вършат работата.
Аз разбирам, че трябва по-малко да се говори и по-малко да се показват по медиите, но някои от тях не правят нито едното, нито другото. Такъв пример е и здравният министър Славчо Богоев. Преди време казах, че ако до месец той не излезе като министър на здравеопазването да каже с точни и ясни думи къде и по какъв начин наркозависимите могат да получат достъпно лечение, ще му поискам оставката. Този срок изтече. И министърът трябва или да отговори веднага, или ще започнем действия по събиране на парламентарна и политическа подкрепа за неговата оставка. Защото проблемът не е само при наркоманите, а при диабетиците и при много други.
За съжаление, този министър съвсем не е единствен, който дължи обяснение на обществото. През тези 3 години сме критикували много от министрите. Разбира се, има четирима-петима министри, които фокусират нашето внимание с некадърност. И не само нашето, а и на голяма част от обществото и на останалите политически сили. Правителственото мнозинство трябва да си направи анализ. Да видят не подменят ли те вота на избирателите, след като има министри калпазани.

ЛЪЖИТЕ ЗА ЕДНОКРАТНАТА ДОЗА

25 Май 2004 г., публикувано в Архив

Няма и не е имало български закон, който да позволява употребата на наркотици

Мирослав СЕВЛИЕВСКИ

Няма добри и лоши наркотици. Това го казваме ние от “Новото време”, казва го и Световната здравна организация. Ние винаги ще бъдем крайни противници на употребата и легализацията на наркотици в България.

Няма да се уморя да повтарям, че кампанията, която се води за така наречената “декриминализация на еднократната доза”, означава, че се иска легализиране на употребата на наркотици. А легализирането на употребата означава да се легализира производството им.
Поправката, която ние направихме в Наказателния кодекс, засяга пряко онези, които разпространяват кокаин и хероин.  Няма и не е имало такова нещо като “еднократна доза” въобще. Зад словосъчетанието “еднократна доза” се прикриват всички онези, които искат в България по един, или друг начин да бъдат легализирани наркотиците.

Това, което направихме ние, е едно единствено нещо - започнахме отнякъде и направихме така, че зад този текст, който имаше в Наказателния кодекс, да не могат да се прикриват онези, които изграждат разпространителски мрежи за кокаин и за хероин. Това е истината.
Една грамадна лъжа е твърдението, че с поправката на Наказателния кодекс “Новото време” и още 118 депутати, стотици експерти, лекари и родители искат да пратят в затвора под строй хиляди български деца, опитали наркотик.

Че някой е решил да напълни затворите с деца е лъжа, която обслужва наркопазара. Защо никой от авторите на тази лъжа не признава, че никога – нито със съществуването на ал. 3 на чл. 354а от НК, нито с премахването й, се е визирала марихуаната.
Няма да споря с тях. Само ще кажа какво пише в закона и че понятие като еднократна доза марихуана не е имало и няма да има.
Текстът на чл. 354а, ал. 3 е поощрителна разпоредба към основния състав на чл. 354а, който предвижда наказателна отговорност за престъпления, свързани с наркотични вещества и аналози. Въведен е в НК през март 2000 г. и предвижда, че не се наказва лице, което “придобива, съхранява, държи или пренася” наркотични вещества или техни аналози при наличието на две предпоставки, които трябва да съществуват едновременно: 1) лицето да е зависимо и 2) количеството вещество е в размери, сочещи, че е за еднократна употреба. От тази разпоредба могат да се възползват единствено и само лица, които имат физическа или психическа зависимост към наркотични вещества. Тя не може да се приложи към лица, които опитват за първи път наркотик или употребяват спорадично, без да са развили зависимост и пристрастеност.

Председателят на ПГ “Новото време” Мирослав Севлиевски: ТРЯБВА ДА СЛОЖИМ КРАЙ НА ВРЪЗКАРСКИЯ КАПИТАЛИЗЪМ

21 Май 2004 г., публикувано в Архив

Ако хората искат да има политици, които да правят техния живот успешен, то да си отварят широко очите, когато гласуват

Мирослав Севлиевски е роден на 18 януари 1965 г. в Троян, Ловешка област. Женен. Завършил е специалност "География" в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Член на групата за натиск "Новото време" от нейното създаване през 2000 г. Ръководител на екипа по политически маркетинг на Коалиция НДСВ за парламентарните избори през 2001 г. Член-учредител на партията НДСВ от 6 април 2002 г. Депутат от Бургас в 39-ото НС.

Г-н Севлиевски, какво трябва да се промени в настоящия кабинет и защо?

- Първо е необходимо да се промени политиката и този кабинет да дава сигнали, че върши работа и успява да направи това, което направиха българските алпинисти на Еверест. Като обещаха, че ще се качат на Еверест, се качиха. Трябва да поздравим алпинистите и да ги дадем за пример на министрите. Да направят и те като тях, а не да обясняват кое защо не може да се случи и че някой им пречи. Има министри, които са от три години в правителството, а тяхната разпознаваемост в обществото е доста малка. Аз разбирам, че трябва по-малко да се говори и по-малко да се показват по медиите, но някои от тях не правят нито едното, нито другото. Такъв пример е и министър Богоев. Преди време казах, че ако до месец той не излезе като министър на здравеопазването да каже с точни и ясни думи къде и по какъв начин наркозависимите могат да получат достъпно лечение, ще му поискам оставката. Този срок изтече във вторник. На следващото заседание на нашата парламентарна група ще поставя въпроса да изградим цялостна стратегия. Този министър трябва или да отговори веднага, или ще започнем действия по събиране на парламентарна и политическа подкрепа за неговата оставка. Защото проблемът не е само при наркоманите, а при диабетиците и при много други. Крайно време е всеки българин да си получи здравната книжка.

В политиката най-страшната змия е инерцията

19 Май 2004 г., публикувано в Архив

НЕ СМЕ КАЗВАЛИ: СОФИЯНСКИ - ПРЕМИЕР

Дясната коалиция ще бъде нововремска, твърди Мирослав Севлиевски

Мирослав Севлиевски е роден на 18 януари 1965 г. в Троян. Завършил е география. Преди влизането си в 39-ото НС от бургаската листа на НДСВ е работил като инвестиционен консултант. Бивш зам.-председател на царските депутати. От 10 март т. г. е лидер на парламентарната група на "Новото време". Член е на комисията по вътрешна сигурност и обществен ред.
Г-н Севлиевски, кога ще се учредява поредната нова партия, какво реши последният форум на "Новото време"?
- През юни ще се проведе учредителният ни конгрес. Мястото все още се уточнява, но то ще бъде избрано така, че да отговаря на националната ни кампания "Бъди BG". През последния месец започнахме от първата българска столица Плиска, минахме през златната църква на цар Симеон, през Клокотница, през Казънлъшката гробница, ще бъдем и на други места, където са устоите на нашата държава. Правим го, за да покажем, че България я е имало не само през последните 15 г., а от 1300 г. насам. Що се отнася до партията, която се опитваме да направим, тя ще бъде поредната само по регистрация. Иначе ще има партийна конструкция, адекватна на XXI век и различна от тази на старите партии. Ще бъде сложна конфедерация от клубове, изградени на електорален принцип, на тематична основа и присъдружни организации. Необходимо е по-широко гражданско участие в модернизирането на страната, не партии, които се борят със сенки от миналото, а които успяват да открият бъдещите предизвикателства.

Мирослав Севлиевски: ПАРТИЙНАТА ВЯРНОСТ ВЕЧЕ НЕ ДЕЙСТВА

15 Май 2004 г., публикувано в Архив

Гласуването за обществен защитник показа, че депутатите започнаха да мислят самостоятелно, а не под партиен диктат

Здравейте. Вие отново гледате предаването "На четири очи". Нашят гост, освен че е лидер на парламентарната група на "Новото време", а вероятно и един от лидерите на бъдещата партия, предполагам, че ще ви бъде интересен и с другите си занимания. Има странни приятели, особени приятели, различни интереси. Здравейте, г-н Севлиевски.

- Здравейте. Здравейте и добър ден и на вашите зрители.

Добре дошли. Сега аз обаче веднага ще започна със съвсем актуалните теми от седмицата и с нещата, които се случиха вчера. Толкова години аз слушам, че в България трябва да бъде избран обществен защитник, че ние закъсняваме, че това е важна функция, човекът е с важна мисия, че той трябва обществено приемлив и прочие, и прочие, и се оказа, че българският парламент не е в състояние да го избере. Защо, какви интереси се крият зад този пост с иначе сложното име омбудсман?

Мирослав Севлиевски, лидер на ПГ “Новото време”: НА МЯСТОТО НА ЦЕРОВСКИ ЩЯХ ДА УМРА ОТ СРАМ

14 Май 2004 г., публикувано в Архив

"Не сме съгласни да се диференцират наркотиците, защото няма добра и лоша дрога. Всичката е лоша."

Преди дни в интервю за "Новинар" политологът проф. Евгений Дайнов упрекна лидера на ПГ "Новото време" Мирослав Севлиевски, че използва фашистки тип съждения, все едно е чел младия Мусолини. Критиките на Дайнов бяха свързани с криминализирането на личната доза наркотик. "Новинар" потърси за отговор нововремеца.

Г-н Севлиевски, какво бихте отговорили на Евгений Дайнов, фашист ли сте?

- Вие за политолога на Костов ли говорите? За този, който е бил преподавател в АОНСУ? За този, който е изучавал британската комунистическа партия? Ако е за същия човек, струва ми се, че той комунизма и фашизма ги познава доста по-добре.

Чел ли сте младия Мусолини или "Моята борба" на Хитлер?

- Ако някой е чел такива неща, това е Дайнов. Нямам претенции да познавам нищо от фашистката и комунистическата практика. За сметка на това съм чел "Фашизмът" на д-р Желю Желев.

Видео

Новото ВремеНавигация

Категории

Последни теми

Линкове

Блогрол

Архив

Абонамент