#

Блог на Мирослав Севлиевски

Блог на Мирослав Севлиевски за политика, случки, хора, емоции и факти

Няма време за губене

 

Архив за месец Май 2003

Това е блог за политика, случки, събития, хора, преживелици, пътешествия, емоции и факти - всякакви и най-вече политически.

Някои от тези събития и хора са част от историята на България, други със сигурност няма да попаднат там.

Някои са просто нещата, които са нашарили живота ми. Има ги в текстове. Има ги и в снимки, които и без думи разказват достатъчно.

НИЕ СМЕ ЗАД СИМЕОН, ВОТЪТ НЯМА ДА МИНЕ

29 Май 2003 г., публикувано в Архив

Дебатите са за хората навън, казва Мирослав Севлиевски, депутат от НДСВ

Депутатите от клуб "Новото време" бяха като че ли надеждата на вносителите вотът да успее. Имат ли основания?

- Спекулациите, че членовете на "Новото време" са против управлението, са много пресилени. И се използват от всички опоненти на НДСВ. Ние сме дискусионен клуб и смятаме, че светът не е статичен. Каквито и промени да има обаче, днес те са и трябва да бъдат в рамките на НДСВ. "Новото време" подкрепя еднозначно премиера.
Някои от изказванията в пленарна зала не ви ли убедиха, че вотът е добре мотивиран?

- Дебатът не ми донесе кой знае какво. И не вярвам, че е донесъл кой знае какво на българските избиратели. Той имаше за цел да внуши, че българската политическа класа не е в състояние да управлява България. И затова е необходима промъкващата се като партизанин към мандра идея за твърдата ръка. Това е нещо, което се пробутва у нас от големи групи хора. Но, надявам се, те разбират, че номерът няма да мине. Това е истината.

ПРИНЦИПИ И ПРАКТИКИ НА ПОЛИТИЧЕСКАТА АЛХИМИЯ

22 Май 2003 г., публикувано в Архив

Или седем прости начина да превърнеш енергията и достойнството в умора и отчаяние
Мирослав СЕВЛИЕВСКИ

Мирослав Севлиевски е роден на 18 януари 1965 г. в Троян. Завършил е география в СУ "Св. Климент Охридски". Един от създателите на Групата за натиск на Новото време. Член на Политическия съвет на НДСВ и на парламентарната комисия по вътрешна сигурност. Депутат от Бургаския многомандатен район. Координатор на дискусионен клуб "Новото време", иницииран 22-ма депутати от НДСВ. Един от героите на яхтения компромат от МВР-доноса.

Вече почти месец името ми е замесено в унизителен скандал и се подмята поне по пет пъти дневно във всички вестници, радиа и телевизии. Защото, твърди се в сценария, съм бил на безплатен обяд на яхта и докато съм гледал "Формула 1" заедно с двама министри, някой човек със съмнителен бизнес нещо очаквал от нас. Но да не припомням сюжета, едва ли е останал някой в страната, който да не е разбрал и да не се е почувствал обиден от факта, че "и тия са като ония - пак същата история…"
Като човек, който се занимава с политика от години, не бих могъл да подмина анализа на случай от такъв калибър, дори името ми да не беше замесено в него.
Защото в яхтения компромат изкристализират всички характеристики на политическата уродливост, която се опитва да се случи през последните 13 години.
Демокрацията в България има своите успехи и своите трудно извоювани победи. Но има и своите уязвими места - и може би днес те са повече, отколкото в еуфоричните дни на 1989 - 90 г. Каква е разликата? Тогава се говореше за идване на танкове. Днес, пак под сурдинка, се говори за идване на "твърдата ръка". Тогава имаше добри и лоши и си въобразявахме, че се разпознаваме лесно, та даже по това кой носи брада и скача на площада. Днес пак много се говори за добри и лоши, но най-вече се говори за сценаристи. И тогава, и сега има същите твърди глави, които органично не приемат думата демокрация, но умеят да жонглират с компромати.

Диалози: Мирослав Севлиевски: НЕ БИХ СИ ПОЗВОЛИЛ ДА СЕ СНИША, ЗАЩОТО МЕ РЕКЕТИРАТ

17 Май 2003 г., публикувано в Архив

Не е случайно, че докато течеше яхтеният сценарий, като партизанин към мандра в обществото плъзна дебат за необходимостта от "твърдата ръка". Някои се вживяват в мечтания за хунти и режими на генерали и полковници, предупреждава депутатът от НДСВ.

Мирослав Севлиевски: ТОВА Е САМО НАЧАЛОТО НА ВОЙНАТА

05 Май 2003 г., публикувано в Архив

Депутатът от НДСВ Мирослав Севлиевски не изключи мобилния си телефон в деня когато скандалът с яхтата тръгна в публичното пространство. Звънят му приятели, политици от различни цветове и репортери от всички медии. Разговорите са идентични. “Бях на въпросната яхта в Монако. Нае я  Спас Русев, с когото сме приятели още от 1990 година, от СДС. Всички се радвахме много, че успяхме да гледаме “Гран при”. Непрекъснато имаше коктейли, а хората се местеха от яхта на яхта. Не е имало никакво плаване в открито море – всички съдове бяха на брега, а по палубите им почитателите на Формула 1 се веселяха. И там българите се откривахме, запознавахме се и разговаряхме. Спомням си, че Иван Тодоров ни обясни, че живее в Монако и че съпругата му има магазин за бижута. Нищо друго не сме говорили.”

Г-н Севлиевски, скандалът променя ли нещо в живота ви?

- Ням политик, който може да излезе сух от подобен скандал, независимо от неговата невинност и искреност. Това е ясно на всички, защото не се случва за първи път в страната ни. Разбира се, аз съм хем концентриран, хем в напрежение, семейството и близките ми са разстроени, но аз ги успокоявам с факта, че зная, че ще има още компромати. Няма да се учудя и от наличието на нови атаки.
Давам си ясна сметка с какво се занимавам, познавам и балканската практика, която допуска подобни нрави и явления. Винаги съм знаел, че ще има сериозни конфликти между старото и новото време.

Видео

Новото ВремеНавигация

Категории

Последни теми

Линкове

Блогрол

Архив

Абонамент