#

Блог на Мирослав Севлиевски

Блог на Мирослав Севлиевски за политика, случки, хора, емоции и факти

Няма време за губене

 

Архив за месец Април 2008

Това е блог за политика, случки, събития, хора, преживелици, пътешествия, емоции и факти - всякакви и най-вече политически.

Някои от тези събития и хора са част от историята на България, други със сигурност няма да попаднат там.

Някои са просто нещата, които са нашарили живота ми. Има ги в текстове. Има ги и в снимки, които и без думи разказват достатъчно.

"Б" отбор ще ни спасява? Смешно!

22 Април 2008 г., публикувано в Обща

Интервю за вестник "Стандарт", публикувано на 22 април 2008 г.

Станишев прави ремонт по принуда, но той няма да потуши МВР скандала
Ще катастрофираме на ляв завой по пътя към Европа

Промените в правителството ще станат официален факт днес. Очакванията са вторият кабинет на Сергей Станишев да закрепи властта на тройната коалиция и тя да изкара мандата си докрай. Ще успее ли ремонтът на "Дондуков" 1 да сложи край на кризата в държавата, повтаря ли се ситуацията от 2005 г., когато Новото време спаси управлението на Симеон Сакскобургготски, има ли енергийна мафия у нас. "Стандарт" попита Мирослав Севлиевски, зам.-шеф на партията на таралежите и бивш енергиен министър....

Господин Чист, или Чистачът

21 Април 2008 г., публикувано в Обща

Коментарът е публикуван във вестник „Труд” на 19 април 2008 г.

Президентът подхвърли идеята за разширяване на управляващата коалиция и групата на Българските нови демократи се напъна и снесе великденско яйце – обеща 25 точки за реформи и 17 гласа за правителството, срещу запазване на участието си в него.
С това яйце бившите представители на НДСВ се опитват по библейски да нахранят прегладнелите за парламентарна подкрепа Станишев и Доган. Те пък имат остра нужда да утолят собствения си идеологически вакуум, трябват им и свежи сили да изкарат мандата.

Сравнението на този ход на БНД - лансиран от бившия министър на отбраната в правителството на Сакскобургготски, зам.-председател на НДСВ и сегашен нов демократ Николай Свинаров, с действията на Новото време от февруари 2005 година, ми се струва малко прибързано и преувеличено. Няма и политическа логика в подкрепа на такива сравнения. Общото е само в участието на царя в коалиция и в опитите да бъде поставен в малцинство в групата на управляващите. Но дори и тази връзка е само в имената на хората, които са около него....

Къде куца сценарият "експерти, а не 3-5-8"

16 Април 2008 г., публикувано в Обща

Анализът е публикуван във вестник 24 часа на 16 април 2008 г.

Имаме новина. След три години тройната коалиция, премиерът и президентът разбраха, че управлението не е игра на карти и то по правилата на блатото. Сега се отказват от раздаването и се оттеглят от играта. Въпросът пред всички българи обаче е, дали е възможно това, което трите партии не можаха да направят с най-силната си група за три години, ще успеят да го направят с Б-отбора си и то за три пъти по-кратко време.

Изобилие от прилагателни, символи, поговорки, метафори и научни термини. В тази гъста мъгла от иносказания се опитва БСП да укрие кризата във властта и криминализирането на политиката. А те са толкова очевидни, че няма как да бъдат скрити с намерения, облечени в сложни думи като конфигуриране, динамизиране и хомогенизиране. На тези изтезания ще бъде подложена тройната коалиция, според Михаил Миков, преди управляващите да разпънат на кръста новите си министри, както им обеща и г-н Цонев.

Вододелът МВР

07 Април 2008 г., публикувано в Обща

Въпросът днес не е "за или против" вътрешния министър Румен Петков, а за това в каква държава живеем и в кой какъв избор прави.
Дали искаме да живеем в България на подслушвачите, на спотаените по храстите и висящи по жиците полицаи.
Дали искаме България да е страната на бизнесмените офицери, в която реалният публичен бизнес е заменен с полицейски разработки.
Дали искаме да разстрелват хора в късна доба пред домовете им и по най-оживените места на столицата посред бял ден.
Искаме ли защитата на децата на България да е последна грижа на държавата, а първата да е защитата на наркотрафикантите.
Тези, които защитават Румен Петков днес и твърдят, че разпадът на държавността е оздравителен процес, искат да живеем в точно такава държава.
Всеки от нас трябва да си отговори на този въпрос – от коя страна е при вододела, наречен МВР.

БСП изпра ДПС и НДСВ

01 Април 2008 г., публикувано в Обща

Със скандалите – започнали от спирането на европейските средства и завършили със шумните разкрития и арести в МВР, БСП е на път да се превърне в главния виновник за провалите на тройната коалиция.
Остава година до изборите, а за всеки вот е нужен виновник, който да бъде клеймен от партиите и мразен от избирателите. Дали несъзнателно, или умишлено, дали от политическа невъзможност или под вътрешен натиск на лобитата, БСП осигури този ход на партньорите си НДСВ и ДПС.
За трите партии е жизнено важен въпросът кой ще понесе отговорността за провалите на коалицията. За всяка от партиите добре дошло ще бъде да има ясно отграничена изкупителна жертва, за да плашат с нея електората си и на нейния фон да изглеждат чисти и неопетнени.

Видео

Новото ВремеНавигация

Категории

Последни теми

Линкове

Блогрол

Архив

Абонамент