#

Блог на Мирослав Севлиевски

Блог на Мирослав Севлиевски за политика, случки, хора, емоции и факти

Няма време за губене

 

Архив за месец Април 2005

Това е блог за политика, случки, събития, хора, преживелици, пътешествия, емоции и факти - всякакви и най-вече политически.

Някои от тези събития и хора са част от историята на България, други със сигурност няма да попаднат там.

Някои са просто нещата, които са нашарили живота ми. Има ги в текстове. Има ги и в снимки, които и без думи разказват достатъчно.

СЕГА Е ВЕКЪТ НА ПРАВИЛАТА

23 Април 2005 г., публикувано в Архив

Приветствие на министъра на енергетиката
и енергийните ресурсиМирослав Севлиевски
към Бизнесфорум “България-Русия”
София, 23 април 2005 г.


Уважаеми господин Президент на Република България,
Уважаеми господа съпредседатели на Бизнесфорум “България-Русия”,
Уважаеми дами и господа, участници и гости,
 

За мен като политик, като министър на енергетиката и енергийните ресурси на България, е чест да ви приветствам и да споделя с вас общата воля за диалог и партньорство.
Този форум, темите, които обсъждаме, и начинът, по който общуваме – тук, на масата на общите ни икономически интереси, е доказателство, че България и Русия намират и в политиката новия, модерен начин на сътрудничество.
Доказваме, че сме прибрали речника на зависимостта, подчинението и братската дружба. Доказваме, че сме научили модерния език на политическото общуване и знаем как да превърнем историческата връзка между двете нации в основа, върху която ще градим бъдещето си на успешни държави.
Доказваме, че можем да превръщаме историческата емоция в градивна енергия. И вече сме готови да си говорим не за защитни стени, а за мостове, които ни свързват. Говорим си за енергетика, търговия, туризъм, инфраструктура, строителство, транспорт, социална и пенсионна реформа, банково дело. Това е езикът на модерното политическо общуване. В него е коренът на общите ни бъдещи действия.

Мирослав Севлиевски: ГОЛЯМАТА ОТГОВОРНОСТ НА ПОЛИТИЦИТЕ Е ДЕЙСТВИЯТА И ДУМИТЕ ИМ ДА НЕ НАНАСЯТ ЩЕТИ ВЪРХУ БЪДЕЩЕТО

22 Април 2005 г., публикувано в Архив

Вчера в нашето студио гръмна голямата новина, свързана с приемането на България в Европейския съюз, каза я заместник-председателят на БСП Румен Овчаров, който изрично каза, че говори и от името на Българската социалистическа партия. Та, БСП чрез Румен Овчаров призова парламента да не ратифицира договора на България с Европейския съюз, за да може, ако социалистите дойдат на власт, да отворят отново глава "Енергетика" и да предоговорят там условията по закриването на Трети и Четвърти блок на АЕЦ "Козлодуй". По този повод днес в нашето студио е министърът на енергетиката Мирослав Севлиевски.

"Автогол на БСП заради Европейския съюз" - това е заглавието, което ни събра нас двамата с вас в това студио."Социалистите изненадаха партньори и опоненти с предложението да се отложи ратификацията на договора с Европейския съюз", това е заглавие от вестник "Сега". Вестникът обаче се е поровил малко и докъде е стигнал той. Висш представител на Европейската комисия, с когото сега се свърза, изрази надежда, че това е предизборен ход на БСП - думите на г-н Овчаров да не се ратифицира договорът с Европейския съюз, за да предоговори БСП затварянето на Трети и Четвърти блок на АЕЦ "Козлодуй". "По-важното е, че в България се забелязва риск от повторно отваряне на главите от преговорите, което е равносилно на катастрофа." Това е казал Европейския съюз чрез неназован представител. "Мнозинството планира ратификация на договора с Европейския съюз да бъде гласувано от парламента на 12 май", пише вестникът.

И така, с вас вече имаме отправна точка за този разговор. Г-н Севлиевски, кажете ми как като политик вие гледате на това, което каза г-н Овчаров в нашето студио? Не като министър на енергетиката, а като български политик.

- Като български политик искам да ви кажа, г-н Бареков, че това, най-силно казано, е една от най-големите глупости, която би могла да бъде направена в България. По някой път и умните хора казват нещо, което може да бъде определено като глупост.

Аз не казвам нищо за г-н Овчаров. Единственото нещо, което казвам, че всички подобни опити намаляват възможността са се осъществят петнадесетгодишните и още по-точно 126-годишните усилия на България да се разшири. Ние осем години преговаряме, за да станем част от Европа, да станем партньори на Европа, защото България винаги е била в Европа, и днес, когато сме на прага на тази възможност, каквото и да правим, за да отложим този процес, да попречим на този процес, ще бъде най-голямата глупост, ще бъде най-голямото престъпление. Ние в "Новото време", както винаги сме казвали, не е важно днес какво правим, важно е да мислим какви ще бъдат резултатите утре от това, което правим сега. И голямата отговорност на политиците е действията и думите им да не нанасят щети върху бъдещето. Ако днес България не подпише, след това Народното събрание в следващия един месец не ратифицира договора за присъединяване, то опасността нашите деца да имат по-лошо бъдеще е огромна.

Мирослав Севлиевски: МНОГО СА ХОРАТА, КОИТО ИСКАТ ДА КРАДАТ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА

21 Април 2005 г., публикувано в Архив

Време е да кажем "баста" на евтината политика, казва министърът на енергетиката

Г-н Севлиевски, защо определяте за бутафорни акции като гражданския референдум за АЕЦ "Козлодуй"?

- Защото това, което тече в момента, наистина не е референдум, а бутафория и опит за политическа акция на група политически лидери, политически играчи и партии. Вижте как е зададен въпросът на допитването. Вижте кои са участниците, говорителите, защитниците. И кажете не е ли това предизборен политически популизъм. А защо референдумът е бутафорен? Много просто - няма какво да питаме нито един българин трябва ли цената на тока да се качва. Не, не трябва, и всички това искат. Ако питаме дали АЕЦ "Козлодуй" е безопасна - всички отговарят, че е.

Мирослав Севлиевски, министър на енергетиката и енергийните ресурси: КЪМ ДНЕШНА ДАТА НЯМА ПРИЧИНА ЗА ПОВИШАВАНЕ ЦЕНАТА НА ТОКА

19 Април 2005 г., публикувано в Архив

Реалистично ли е да се създават очаквания, че е възможно предоговаряне на сроковете за закриване на III и IV блок на АЕЦ "Козлодуй"?

- Всички знаят, че не е реалистично. Всички знаят, че онези партии, политици и организации, които в последните няколко месеца се опитват по един или друг начин, всеки по различна причина, да вадят темата за III и IV блок на АЕЦ "Козлодуй" само по един-единствен начин, с цел или да бъде попречено на България да подпише договор за присъединяване в ЕС, или в Европа да бъде вкарано настроение и чувство, че българите са недостойни партньори, на които не може да се разчита, или такива, които чрез АЕЦ "Козлодуй" се опитват да докарат някой и друг процент за партията си на предстоящите избори. Имаме една изключително странна коалиция. Първо имаме някакъв комитет, който отпечатва 2 млн. бюлетини, а казва, че е най-бедният на света, като всички знаят, че в България зад този комитет има една немалка фирма, която стои и дава някой лев. Плюс това имаме един медиен партньор...

ДОГОВОРЪТ С ЕС Е НАЧАЛОТО НА НОВИТЕ ПРАВИЛА В БЪЛГАРИЯ

05 Април 2005 г., публикувано в Архив

Изказване на министър Мирослав Севлиевски,
при представянето на
Договора за присъединяване към ЕС.
Министерство на енергетиката
и енергийните ресурси, 5 април 2005 г.
 
Сигурен съм, че всички ще се съгласите с мен, че от всички договори, които България е подписвала от 126 години насам, най-важният е Договорът за присъединяване към Европейския съюз.
На 16 април 1879 година България прие Търновската конституция и от територия стана държава. Сега България става суверенна, но и равноправна част от голямата европейска територия.
Ако досега договорите са определяли правилата, днес всички заедно сме автори на тези правила.
На 16 юни миналата година, след приключване на преговорите с Европейския съюз, казах, че най-после страната ни е на малка стъпка от момента, когато ще може да покаже своята уникалност, да добави история и възможности на общото европейско семейство. Казах, че с приключването на преговорите ние най-после съборихме стените на крепостта, в която България бе затворена след Втората световна война. И че от камъните на тези стени трябва да изградим Модерна България.

Мирослав Севлиевски, министър на енергетиката и енергийните ресурси: ЕНЕРГЕТИКАТА Е НА ДЪРЖАВАТ, А НЕ НА ПАРТИИТЕ

05 Април 2005 г., публикувано в Архив

Г-н министър, първата Ви практическа публична стъпка беше да припомните на концесионерите за неизпълнените им ангажименти от 2004 г. Успяхте ли вече да дефинирате какви по-крупни задължения има Министерството на енергетиката към дружествата в тази област?
- Министърът на енергетиката има задължение да оказва всякаква институционална подкрепа на концесионерите, за да изпълняват те задълженията си по договорите. И разбира се, на първо място - да защитава интересите на държавата. Когато бях депутат, внесох закон, който прави концесионните договори публични. Това е единственият законен начин да има открити и ясни правила, които да защитават интересите на обществото и задълженията на всеки участник на пазара.  

Мирослав Севлиевски, министър на енергетиката и енергийните ресурси: БЪЛГАРИЯ Е ГОТОВА ЗА БЪДЕЩЕТО СИ НА РЕГИОНАЛЕН ЕНЕРГИЕН ЦЕНТЪР

05 Април 2005 г., публикувано в Архив

Господин министър, по много причини политиците в България винаги са имали условно казано “особено отношение” към енергийния сектор. Вие самият доскоро бяхте “от другата страна”. Сега, като енергиен министър, можете ли да направите паралел, да отделите тезите на политиците от тезите на професионалистите?

- Не смятам, че съм бил “от другата страна”, нито, че ми се налага да преминавам от една позиция на друга. Не мисля, че трябва и тезите да бъдат противопоставяни или разделяни на политически и професионални. Особено за енергетиката и енергийните ресурси. Винаги съм казвал, че да си министър на енергетиката, не означава да си електротехник. Енергетиката е едно от основните политически уравнения, тя определя глобалната политика и без да имаш стратегическо виждане за нея, няма как да правиш и отговорна национална политика.
Вероятно имате причини да твърдите, че е имало “особено отношение” на политиците към този сектор. Но аз защитавам убеждението, че енергетиката не може да бъде на една или друга партия, тя е на цялата държава и не може да бъде партизирана. Имам самочувствието да кажа, че повече няма да има партизиране на енергетиката. Тя е национален отрасъл, от който зависят функционирането на държавата, развитието на икономиката и животът на хората. Управлението на този отрасъл е акт на отговорна и стратегически изградена и провеждана политика.

Видео

Новото ВремеНавигация

Категории

Последни теми

Линкове

Блогрол

Архив

Абонамент