#

Блог на Мирослав Севлиевски

Блог на Мирослав Севлиевски за политика, случки, хора, емоции и факти

Няма време за губене

 

Архив за месец Март 2005

Това е блог за политика, случки, събития, хора, преживелици, пътешествия, емоции и факти - всякакви и най-вече политически.

Някои от тези събития и хора са част от историята на България, други със сигурност няма да попаднат там.

Някои са просто нещата, които са нашарили живота ми. Има ги в текстове. Има ги и в снимки, които и без думи разказват достатъчно.

ПО ПРАВИЛАТА НА МОДЕРНОТО ИКОНОМИЧЕСКО МИСЛЕНЕ

23 Март 2005 г., публикувано в Архив

Приветствие на министър Мирослав Севлиевски
към учредителите на индустриален клъстер
“Енергийното сърце на България”
Мини “Марица Изток”, 23 март 2005 г.


Уважаеми учредители на индустриален клъстер
“Енергийното сърце на България”,
Уважаеми госпожи и господа,

Приемам за особена чест да бъда участник в тази общност от хора, обединени от идеи, знания и решения. От уроците на демокрацията никога не забравям най-важния – че никой от нас не е толкова умен, колкото всички взети заедно. Затова и в политическата идея, около която се обедини Новото време, неотменим принцип е общността – публичната система, която обединява знанията на много хора в името на националното бъдеще.
Мислещите хора в България отдавна разбраха, че политическият модел “командвай и контролирай” е ретрограден. Тук намирам поредното доказателство, че вече все повече обществени групи не само знаят, но и вече изграждат новата система на политическо, държавно и обществено общуване, която аз наричам “информирай и свързвай”.
Модернизацията е в готовността ни не само да се научим да обменяме информация по нов начин и да работим в съобщност, но и да преосмислим понятието икономически прогрес.

ЗАЩО ПРИЕХ ДА СТАНА МИНИСТЪР

14 Март 2005 г., публикувано в Архив

Няколко доказателства за това как се носи политическа отговорност или как момченцата пораснаха

Мирослав СЕВРИЕВСКИ

През последните няколко години точно на това място във в. “Труд” съм представял своята политическа позиция, обосновавал съм всяка идея на Новото време. От това как да бъдат променени законите, за да стане държавата ефективна, до това как да се модернизира политическият модел, за да може партиите да станат публични организации, които вземат властта в полза на обществото, а не за да станат разпределител на ресурси.
Защо приех да стана министър? Отговорът и на този въпрос се съдържа в публикациите ми във в. “Труд”. По тях всеки има възможност да проследи пътя, по който Новото време стана част от управляващата либерална коалиция. И да разбере колко измислена е тезата на единични представители на червената и синята опозиция, че тази коалиция и отговорността, която Новото време пое, са търговска тайна, която те са “разкрили”.
Тези, които са чели вестника, знаят, че ние не само правим публична политика, но и последователно я следваме и знаем как да я артикулираме и да носим отговорността за действията си. И най-вече осъзнаваме последиците за националното бъдеще от тези действия. Винаги съм казвал, че това е най-важното, което трябва да помни всеки политик, независимо каква партийна доктрина изповядва. В тази публично защитавана политика са и мотивите ми, и отговорите на въпроса защо станах министър.

Мирослав Севлиевски, министър на енергетиката и енергийните ресурси: ЩЕ НАПРАВЯ МИНИСТРЕСТВОТО СТЪКЛЕНА КЪЩА

02 Март 2005 г., публикувано в Архив

Г-н Севлиевски, вярно ли е, че за зам.-министър в Министерството на енергетика ще бъде назначена Ралица Агайн?

- Не е вярно. Следващият.

Ако не е Ралица Агайн, кой е?

- Ако има кой, ще ви кажа. Вие? (сочи друг журналист)

Ще бъде ли разгледано утре на Министерски съвет решението за АЕЦ "Белене"?

- Аз винаги съм готов. Въпрос е българският народ на какво е готов.

Готов ли сте утре да защитите проекта пред министрите?

- Проектът АЕЦ "Белене" няма нужда да го защитавам утре пред министрите. Проектът "АЕЦ Белене" като вероятно най-големият инфраструктурен проект в региона трябва да бъде защитен пред българското население.

Видео

Новото ВремеНавигация

Категории

Последни теми

Линкове

Блогрол

Архив

Абонамент