#

Блог на Мирослав Севлиевски

Блог на Мирослав Севлиевски за политика, случки, хора, емоции и факти

Няма време за губене

 

Архив за месец Февруари 2005

Това е блог за политика, случки, събития, хора, преживелици, пътешествия, емоции и факти - всякакви и най-вече политически.

Някои от тези събития и хора са част от историята на България, други със сигурност няма да попаднат там.

Някои са просто нещата, които са нашарили живота ми. Има ги в текстове. Има ги и в снимки, които и без думи разказват достатъчно.

Мирослав Севлиевски, министър на енергетиката: НЯМА НУЖДА МИНИСТЪРЪТ ДА Е ЕЛЕКТРОТЕХНИК

24 Февруари 2005 г., публикувано в Архив

Не нося оставка в джоба, защото ще бъда и в следващото управление

Г-н Севлиевски, с какво ще започнете в енергетиката?
- Приоритетът в енергетиката винаги е бил да има повече светло и повече топло за българските граждани. И по-евтина ел.енергия за родния бизнес, за да бъде той конкурентоспособен и да изнася повече, защото така всички ще сме по-добре. Ще продължа това, което е правено досега, и ще се опитам да дам нова енергия.

Как приемате упреците, че не сте специалист в тази област?
- Много спекулации имаше по темата кой е специалист и кой не. В България, доколкото знам, енергетика и енергийни ресурси се учи само в Софийския университет, и то в геолого-географския факултет. И най-много знаят само професорите там. Нека да не смятаме, че министърът е електротехник. Той е политическото лице, което трябва да изпълнява политиката на правителството. А сега "Новото време" чрез мен пое отговорността да изпълнява политиката на Либералния алианс и на този кабинет. И да се реализират идеите на "Новото време" в това правителство, за да може следващото да бъде пак на Либералния алианс.

НОВОТО ВРЕМЕ СТАНА РЕАЛНА ЧАСТ ОТ ПОЛИТИЧЕСКАТА ОТГОВОРНОСТ ЗА УПРАВЛЕНИЕТО

22 Февруари 2005 г., публикувано в Архив

Изказване на Мирослав Севлиевски,
председател на ПГ “Новото време”
избран за министър на енергетиката
и енергийните ресурси
39-о НС, 22 февруари 2005 г.


Уважаеми г-н председател,
Уважаеми г-н министър-председател,
дами и господа депутати и министри,

Благодаря на всички, които гласуваха промените в правителството, с които Новото време става реална част от политическата отговорност на управлението. Осъзнавам риска от краткия период, който ми предстои да бъда министър – три месеца, които в нормални политически обстоятелства са гратисен период, време на обществена и политическа търпимост и толерантност. Осъзнавам този риск, но и имам достатъчно знание, сили и самочувствие да нося отговорността – Новото време да покаже и на ниво изпълнителна власт онези политики, които превръща в законопроекти вече 4 години в това Народно събрание.
В понеделник свърши голямото и напрегнато чакане на БСП, СДС  и Костов. Те чакаха Новото време да се провали, а с него да си отидат и стабилността на парламента и правителството. Днес започва новото предизборно чакане на същия този отбор, който най-после намери общия си враг в лицето на Новото време. Виждам как се подгряват взаимно в опитите си да прогнозират нов провал, който този път ще им донесе изборна победа. Съжалявам, че трябва да ви го съобщя, но тази ваша победа я има само в партийните ви фантазии.

Мирослав Севлиевски: НОВОТО ВРЕМЕ СЕ ДОГОВАРЯ ЗА ПОЛИТИКА, А НЕ ЗА ПОСТОВЕ

15 Февруари 2005 г., публикувано в Архив

Не сме искали нито бройки в правителството, нито места в депутатските листи, казва председателят на нововремци

Г-н Севлиевски, каква е цената, която “Новото време” плати за подкрепата си  към правителството на НДСВ? Как определяте  избора си – като печеливша позиция, или като компромис ?

- Да направиш разумния избор, да подкрепиш стабилността и да ликвидираш кризата – това е политически успех. Новото време подкрепи тази идея – да даде възможност на парламента през оставащите три месеца да приеме промените в конституцията и законите, без които членството на България в ЕС би било невъзможно. Няма компромиси, няма търговия – отговорните политически партии трябва да мислят първо за страната си и после за себе си. Така пише и в конституцията на България – гражданите имат неотменимо право да се сдружават в партии, които да отстояват интересите на обществото.

Мирослав Севлиевски: АКО ПАРЛАМЕНТЪТ МЪРЗЕЛУВА, РИСКУВА ПРИЕМАНЕТО НА БЪЛГАРИЯ В ЕС

14 Февруари 2005 г., публикувано в Архив

Старите партии отстояват мястото си с лъжи и компромати, Новото време предлага политика и правила, казва нововремецът

Вотът на недоверие към правителството не мина. Как виждате политическата ситуация от тук нататък и мястото на Новото време, като политически субект? 

- Остават три месеца работа на това Народно събрание. Новото време не подкрепи вота на недоверие, защото бе подписано споразумение, с което заедно с НДСВ и ДПС се ангажираме да осигурим не само политическа стабилност на парламента, но и той да работи ефективно през тези три месеца. Има много закони, които ако не бъдат приети сега, България рискува приемането си в ЕС. Това е аргументът, с който ние подписахме споразумението. И за пореден път ще кажа, че приемам позицията на Новото време за голям политически успех. Не само осигурихме тази наистина необходима на страната политическа стабилност, но и ще направим всичко възможно промените в конституцията и законодателството да станат факт до края на мандата. Новото време е фактор, който не може да бъде пренебрегван. Това е моят извод, а и този на останалите политически сили. 

Мирослав Севлиевски: ОБЪРКАХМЕ СМЕТКИТЕ НА СТАРИТЕ ПАРТИИ

10 Февруари 2005 г., публикувано в Архив

Новото време избра отговорната позиция за осигури стабилността на парламента и на България

Г-н Севлиевски, какви са Вашите лични прогнози за развитието оттук нататък на взаимоотношенията ви с НДСВ по споразумението, подписано в понеделник?

- Споразумението осигурява стабилна работа на парламента до края на мандата, за да може да бъдат направени важните за членството ни в ЕС промени в конституцията и законите. Сигурен съм, че НДСВ са си взели поука през последните две седмици, че парламентарните процедури не могат да бъдат нарушавани безогледно, нито да бъде игнориран основният закон. Взаимоотношенията ни с НДСВ и ДПС ще се развият точно в тази посока, в която Новото време винаги е настоявало – парламентът да работи ефективно и публично, да се спазват законите и правилата. Новото време доказа, че може да работи така, надяваме се, че и нашите партньори в мнозинството осъзнават каква тежка отговорност има парламентът за следващите няколко месеца.

Мирослав Севлиевски: СНИМКИТЕ ВЪВ ВЕСТНИЦИТЕ НЕ СА ПОКАЗАТЕЛ ЗА УСПЕХА

07 Февруари 2005 г., публикувано в Архив

Господин Севлиевски, остро атакувахте Лидия Шулева, която е считана за един от успешните министри в правителството на Сакскобургготски. От какво недоволства "Новото време"? Шулева се нарежда сред отличниците на кабинета.

- Напоследък стана практика да се съди, че един министър или държавен чиновник е успешен по броя на неговите снимки във вестниците или по броя на участията в сутрешните предавания на националните телевизии. Ако това е критерий, то категорично има отличници. И веднага след ген. Бойко Борисов се нарежда Лидия Шулева. Но ако се сложи кантар на работата, която тя е свършила, може да се види, че има много захванати неща, а нищо не е довършено. Е, може и да има довършени неща, където не работа за пет стотинки не е свършила за държавата, а някой е взел петте стотинки. Но както се знае, винаги идва време, когато този, който се занимава с политика, трябва да отговаря. И Иван Костов смяташе, че няма да отговаря, а ето, че вече четвърта година му се задават въпроси и той продължава да не намира най-добрите отговори.

Видео

Новото ВремеНавигация

Категории

Последни теми

Линкове

Блогрол

Архив

Абонамент