#

Блог на Мирослав Севлиевски

Блог на Мирослав Севлиевски за политика, случки, хора, емоции и факти

Няма време за губене

 

Архив за месец Януари 2003

Това е блог за политика, случки, събития, хора, преживелици, пътешествия, емоции и факти - всякакви и най-вече политически.

Някои от тези събития и хора са част от историята на България, други със сигурност няма да попаднат там.

Някои са просто нещата, които са нашарили живота ми. Има ги в текстове. Има ги и в снимки, които и без думи разказват достатъчно.

Мирослав Севлиевски: ПО-ТРУДНО Е ДА КОРУМПИРАШ 240 ДУШИ, ОТКОЛКОТО 3, 5 ИЛИ 20

30 Януари 2003 г., публикувано в Архив

Депутат, който не подкрепя промените в закона за приватизацията, го е страх да носи отговорност за продажбата на тези 12 дружества, важни за националната сигурност, казва депутатът от НДСВ

Г-н Севлиевски, как мнозинството ще обори тезата на опозицията, че проектът на правителството за приватизацията на големите дружества е противоконституционен заради невъзможността сделките да се обжалват в съда?

- Това е обичайна практика на т. нар. стари партии в България, които да водят дискусии по процедура, но не и дискусии по същество. Очевидно е, че тях ги е страх да носят отговорност, защото сделките за тези 12 дружества и техните приватизационни договори ще бъдат гледани от Народното събрание и ще бъдат одобрявани с негово решение. Аз разбирам, че те се притесняват да понесат отговорност, притесняват се, че в една такава дискусия ще блеснат техните знания или незнания на тема "икономика, дружества, национална сигурност", но това е техен проблем. Всеки се бори с това, което има. Те се борят с това, което нямат.

Законодателната практика в други държави обаче показа, че никъде не се изключва възможността решенията на приватизиращия орган да се обжалват в съда...

ЦЕЛТА НИ Е СЕКЮРИТИЗАЦИЯ НА НИСКОЛИКВИДНИТЕ АКТИВИ

27 Януари 2003 г., публикувано в Архив

Мирослав СЕВЛЕВСКИ,
депутат от НДСВ

Смисълът на Закона за дружествата със специална инвестиционна цел е изключително прост. България има много активи, които са нисколиквидни, и това не е само българският случай, а го има навсякъде по света. Затова държави с развити пазарни икономики са измислили механизъм, който се нарича секюритизация на активи, т. е. даване на акции срещу активи, които са недвижима собственост или вземания например.
Целта е да направим недвижимостите у нас по-движими и да насърчим колективното инвестиране, което е изключително важно. Трето, вярваме, че няма държава, която си е оправила икономиката, без да има възможност обикновеният човек да участва в големия бизнес. И четвърто - целта ни е да насърчим търговията с публични акции, да насърчим капиталовия пазар у нас, където са ясни правилата.

Мирослав Севлиевски: “ГНОМГЕЙТ” ЦЕЛИ СВАЛЯНЕТО НА ГЕН. БОРИСОВ

08 Януари 2003 г., публикувано в Архив

Иван Костов и ген. Атанасов тепърва ще отговарят за управлението на ОДС

Г-н Севлиевски, допускате ли, че “Гномгейт” е провокация на среди от СДС с цел сваляне на кабинета, за което намекна и ген. Борисов?

- Това, което се случва в момента, е опит за свалянето на ген. Бойко Борисов – той да стане изкупителната жертва на битките в МВР и в съдебната система. Царят и ген. Борисов са най-ярките медийно признати образи на НДСВ. Царят постоянно го атакуват, но той продължава да стаи стабилно. А чрез ген. Борисов се пробва изпитаният сценарий от скандала “Бръмбаргейт”, когато изгоря един генерал – главен секретар на МВР, за да не изгори министърът или друго политическо лице. В този смисъл потвърждавам тезата на Богомил Бонев, че среди от СДС наистина пробват устойчивостта на правителството в момента.  

Но все пак подслушване “Гном” е имало. Възможно ли е акцията да е била замислена с цел да злепостави МВР и НСС? А ген. Атанасов, който е знаел, че ще бъде подслушван, нарочно да е водил разговори с широк кръг политици и журналисти, за да постигне по-голям политически ефект?

Видео

Новото ВремеНавигация

Категории

Последни теми

Линкове

Блогрол

Архив

Абонамент