#

Блог на Мирослав Севлиевски

Блог на Мирослав Севлиевски за политика, случки, хора, емоции и факти

Няма време за губене

 

Това е блог за политика, случки, събития, хора, преживелици, пътешествия, емоции и факти - всякакви и най-вече политически.

Някои от тези събития и хора са част от историята на България, други със сигурност няма да попаднат там.

Някои са просто нещата, които са нашарили живота ми. Има ги в текстове. Има ги и в снимки, които и без думи разказват достатъчно.

Лявата пропаганда лъже, че Първанов няма алтернатива

20 Септември 2007 г., публикувано в Архив

Лявата пропаганда лъже, че Първанов няма алтернатива

Мирослав Севлиевски

Никоя партия, независимо дали е в парламента или не, няма право да пропуска което и да било политическо изпитание. Политиката не се изчерпва с Народното събрание. Логично е, щом има избори, Новото време – като нормално функционираща и жизнеспособна партия, да излъчи свой кандидат, или да подкрепи този, който отговаря най-точно на идеите ни. Безотговорно е за една политическа формация, колкото и голяма или малка да е тя, да не заяви позиция, особено когато става дума за национални избори.
В надпреварата сега има 7 кандидати, пет от които са свързани с БСП - или са части от нея, или са създадени с цел на втори тур да подпомогнат Първанов. Двама са десните кандидати - Беронов, който е кандидат на Иван Костов, и Марков, който спокойно бих могъл да нарека шансът на новата десница.
Изборът на Новото време да подкрепим Георги Марков е мотивиран.  Той има сериозна политическа биография – демократ, седесар, великолепен юрист, в активна възраст е, разпознаваем, има позиции и професионален опит, отстоявал е идеи, които са обединявали огромна част от избирателите. Марков е единственият кандидат, който има своя програма - 15 точки, аргументирани и изпълними. В тях се съдържат и много от идеите на "Новото време" – мажоритарни избори за парламент, истинска възможност за провеждане на референдуми, промяна в конституцията, която да превърне президента в коректив на властта, а не в неин съучастник.

Само Новото време чисто от доносници

10 Септември 2007 г., публикувано в Архив

Само Новото време
чисто от доносници

Държавна сигурност се оказа действаща лаборатория за „демократични” партии

Мирослав Севлиевски

Премиерът на България да смята, че само ненормални хора се интересуват от досиетата. Дори каза на журналистите, че го разсмиват с въпроси за това как ще коментира тоталната инвазия на служители на ДС по всички етажи на властта в демократичната ни държава. Сигурен съм, всеки, на когото поне малко му пука за България, не му е нито смешно, нито се смята за ненормалник. Убеден съм, че сега много хора са повярвали на това, за което ние от Новото време предупреждавахме отдавна. Че БСП не е реформирана, че действа по схеми, утвърдени в годините преди демокрацията, и че продължава да участва в създаването на партии, които да са резервните й гуми в парламента. Длъжен съм да кажа и това, че само Новото време е било с парламентарна група, абсолютно чиста от агенти и доносници.

Мирослав Севлиевски: Ковачки явно иска да става министър

23 Август 2007 г., публикувано в Архив

Мирослав Севлиевски:
Ковачки явно иска да става министър

От имотните декларации е известно, че имам 2% от акциите на дружеството, което сега инвестира във ващанционно селище, казва бившият отговорник за енергетиката.

Юри Велев

- Г-н Севлиевски, масово никнат бизнес партии за местните избори, как гледате на това?

- Може да е от силното слънце това лято – вижте по морето само колко такива формации избуяха. Много хора си въобразяват, че като искат да направят небостъргач, могат да си направят и политика. Или пък като имат дискотека и дават прехрана на 10 души, със същата лекота могат да „нахранят” избирателите със закони.

- Защо бизнесът иска директно да навлезе във властта?

- Хората, които напоследък масово създават партии, са натрупали състоянието си по времето на правителствата на СДС, на коалицията НДСВ-БСП-ДПС и на настоящия троен съюз. Щом правиш партия сега, означава, че не си доволен от политиката на управляващата коалиция. Идеята за партия се състои в това да си политическа алтернатива на съществуващото в момента. А не съм чул тези хора да кажат и една – каквато и да било, критика към сегашната власт. Правят партии, а не критикуват управляващите - с какво тогава се различават от тях. Тази логика насочва към поне три извода. Първо, тези партии изглеждат като инспирирани от сегашната коалиция – няма друго обяснение за пълната им безкритичност.
Другата основна идея за създаването на партия е да се бориш да вземеш властта. А за да я вземеш трябва да убедиш избирателите, че тези, които сега ги управляват, не се справят добре. Да сте чули и една лоша дума за правителството от десетките вече създадени бизнес партии? Не сте. Такъв тип партии превръщат политиката в абсурд.

Севлиевски: Бургас стресна властта

23 Юли 2007 г., публикувано в Архив

Севлиевски:
Бургас стресна властта

Зам.-председателят на Новото време участва в проект, който инвестира 2 милиона лева в реклама на Ахелой


- Г-н Севлиевски, името ви се свързва с новия ваканционен комплекс Марина кейп до Ахелой, който ще бъде открит на 10 август. Вие ли сте собственикът?

- Сигурно всеки би се радвал да е собственик на Марина кейп – това е едно наистина различно ваканционно селище, което няма нищо общо с масовото бетониране на Черноморието. Истината е, че съм само акционер, притежател на 2 процента от акциите. Освен това имам основания да се гордея, че съм консултант на този проект, който показа, че и в България може да се инвестира разумно и да се строи, без да се унищожава природата.

- Местните хора обаче ви виждат често там?

- Разбира се, че често идвам в Ахелой. За повече от един парламентарен мандат Бургаският регион беше моят избирателен район, свързан съм с проблемите тук, лично съм се ангажирал с модернизацията на политическия и икономическия живот, обещавал съм на хората тук съдействие и подкрепа. Не мисля, че тези ангажименти приключват с края на мандата. Напротив, винаги съм смятал, че политическата отговорност не може да бъде отменяна или прехвърляна. Така би трябвало да е във всяка работа.
Това, че местните хора свързват името ми с Марина кейп, е защото ме познават. Това е една доста добра оценка за моята работа като политик и разбира се, отговорност, която нося пред тези хора.

Въстанието на царя. Скандалът е замислен отдавна. Жълтите партизани работят за БСП

13 Юни 2007 г., публикувано в Архив

Въстанието на царя.
Скандалът е замислен отдавна. Жълтите партизани работят за БСП

Мирослав Севлиевски

През 2005 година с мандата на ДПС и с участието на БСП и НДСВ беше направена коалиция с ясно лимитиран политически хоризонт от 4 години. Вече минаха две от тях, изпълнено е и предназначението на тройния съюз – членството на България в ЕС.
Зейна липсата на обединителна идея, която да е алиби пред обществото за това, че все още са заедно. Съдържателната пустота на коалицията открои нужда от нова посока и цел на българската политика и предизвика настоящата криза. Трусовете в две от управляващите партии са следствие от този разлом, а не са негова причина.

Коалиционно алиби

Липсата на легитимно оправдание за това защо БСП, НДСВ и ДПС продължават да крепят съюза, въпреки недоволството на членовете и избирателите си доведе до стресиращите резултати от евровота. Още преди тези избори, които официално стартираха политическата криза (скандалите бяха само тренировка за очаквания сблъсък), проблемът беше видим за публиката. Трите партии в управляващия съюз нямаше как повече да крият, че никой от тях не иска на следващи избори да се коалира с нито един от сегашните си партньори. Отклониха коалиционното напрежение, което обаче удари по партийните им основи.  
Как тройният съюз стигна дотук – да е още цял, но частите му да са сериозно пропукани? Ето фактите в телеграфен стил. Провалено беше създаването на либерален съюз, което доведе до сериозно фрагментиран парламент без политически и идейно отчетливо мнозинство. Последваха няколко часовото „първо правителство на Станишев” и няколкомесечните пазарлъци за коалиция. Роди се вътрешно противоречивият, заченат на тъмно и с много орисници троен съюз. Влязохме в ЕС. Появи се ГЕРБ. Преизбран беше президентът. Престъпността не се снижи, убийствата продължиха. Гръмнаха мощни корупционни и политически скандали. Те подмениха дори политическата агитация преди евроизборите. Кампанията и гласуването останаха като фон на разстрелите и споровете кой притежава държавата. Вотът се случи някак между другото. А резултатите (както винаги) изненадаха партиите. Този път обаче не можеше да мине редовното обяснение с апатичния избирател и наказателния вот. Не поради историческия характер на изборите, а защото на обществено изчакване бяха оставени последствията от скандалите в БСП, а с тях и належащите промени в кабинета „Станишев”.

За кризата и възможностите

03 Юни 2007 г., публикувано в Архив

За кризата и възможностите

Изказване на Мирослав Севлиевски пред конгреса на НДСВ

Уважаеми г-н председател,
Уважаеми делегати и гости,
Колеги и приятели,

Знаете за китайския йероглиф, който едновременно означава и криза, и възможност. Казвам го, не само защото сме в политическа криза. А го правя, за да си напомним, че когато нещо се пропуква, по-умното решение е да започнеш да работиш здраво и то веднага.
Сигурен съм, че днес, на този форум, няма да похарчите времето си в това да обсъждате кризата. А ще реализирате възможността  - С ентусиазма, с който беше създадена тази партия преди 6 години. С идеята, че е време за производство на политическо бъдеще. Че не е време за рушене, а e време за съграждане на модерна България.

Коалиция за десните? Със средната класа!

31 Май 2007 г., публикувано в Архив

Коалиция за десните?
Със средната класа!

Това е спасителният ход, а колко парчета от СДС-ОДС ще се обединят, не е толкова важно

Мирослав Севлиевски


Да се коалира, да се обедини, да се събере за изборите. Да извади нови лица, да махне старите. Да се прикрепи към друг. Да се обезглави, да се саморазпусне, да се събори, да се построи отново.  
Всичкото това е за десницата. Но по-скоро за няколкото имена, които са физиономия на дясното през последните няколко години, а не за това, кого и как ще представлява десницата.
Предложенията валят откакто на евровота десните партии не успяха да изпратят и един свой представител в парламента на Европа. Тези оферти обаче съвсем не са нови. Биват подновяване преди, по време и след всички избори от 2001 година досега.
Ако има нещо различно сега, то е в кризата, която разтресе левицата. В нея именно е шансът за възраждане на десницата. Независимо дали за стабилизирана формация от сега съществуващите десни, или

за нова дясна партия – шанс има.

Говоренето за вариантите за дясно обединение сега са полезни и не бива да се отхвърля емоционално нито едно предложение. Но обединение не на парчетата от СДС-ОДС, а за обединение на десните избиратели с партиите, които ще ги представляват.

Първанов като говорител на Новото време

23 Май 2007 г., публикувано в Архив

Първанов като говорител на Новото време

Доживяхме президентът да стане нововремец. Георги Първанов дори иззе ролята на говорител на Новото време и на идеите, които ние имаме и защитаваме. Отиде президентът в БАН онзи ден и дръпна слово, което повтори всички основни пунктове от програмата на Новото време, от политиката и законодателните ни инициативи.
Без никаква редакционна намеса, ето изчерпателното доказателство за това как държавният глава и бивш лидер на БСП говори от името на Новото време: „Големият урок на тези избори е, че е необходима промяна на политическия модел. Ако не се заложи на мажоритарното начало, ако хората не избират личности, няма да имаме реабилитация на политиката. Това предполага решителни, смели и енергични действия с оглед на това, което българското общество и европейските ни партньори очакват от нас – ясна и твърда воля за борба с корупцията. Отговорното държавно поведение изисква бързи, смели и енергични решения за увеличаването на средствата за образование и наука още в рамките на тазгодишния бюджет. Има достатъчно излишък на фона, на който скромните претенции на научната общност са изпълними.

Как НДСВ прескочи прага; Жълтите имат четири проблема

17 Май 2007 г., публикувано в Архив

Как НДСВ прескочи прага
Жълтите имат четири проблема
Мирослав Севлиевски

След 17 години избори България стигна до най-важната си предизборна кампания – тази, на която ще излъчи своите представители в парламента на Европа. След дълъг път сме пред прага на рая,  в който на всички предишни избори десните партии обещаваха, че ще заведат народа си някой ден. Стига той да им даде гласовете си и да изтърпи зора на прехода.  
В името на тази цел българите преживяхме поскъпването и пресъхването на бензина, опашките за кисело мляко, фалита на банките, хиперинфлацията, липсата на храни и лекарства.
Стигнахме края на пътя, пред вратата сме. Но сега се оказа, че на 70% от българите не им е любопитно какво ги чака отвъд, не ни е особено важно. Дори са готови да се откажат от правото си да определят кой ще представлява страната ни в Европа.
Тези избори сами по себе си – като първи европейски избори, са изключитилно важни за България, исторически са. Но кампанията няма да остане в историята.
Опит за летене
Понеделник, 14 май, по пладне влизам в централата на НДСВ на „Врабча”, като пратеник на вестник “24 часа”, който наблюдава кампанията на царската партия. От участник в нея, от неин опонент, сега съм специален кореспондент. И чудо № 1 – обикновено тихата като манастир сграда сега кипи. Не мога да скрия, че за първи път видях тази централа в работна атмосфера.

Мирослав Севлиевски: Всеки българин ще трябва да даде по 500 евро за АЕЦ „Белене”

19 Април 2007 г., публикувано в Архив

Мирослав Севлиевски:
Всеки българин ще трябва да даде по 500 евро за АЕЦ „Белене”

„Новото време” ще издигне жена за кмет на София, казва зам. – шефът на партията

Диляна Ценова

- Г-н Севлиевски, какво става с „Новото време”? Идва ли му времето? Чуваме, че ще подкрепяте листата на ГЕРБ за евроизборите, вярно ли е?

От четири месеца „Новото време” работи много активно със сдружението ЕДП. Димитър Абаджиев, Мария Капон и Елеонора Николова се оказаха единствените депутати в днешния парламент, които искат да променят политическата система по законен път.

А има ли незаконен път за промяна на системата?

Факт е, че през последните 17 години България се управлява с малки изключения предимно под влиянието на парите и бившите тайни служби. Алтернативата на това е въвеждане на мажоритарна избирателна система, разкриване на имущественото състояние и интересите на всички депутати, министри и техните семейства, или т.нар. етичен кодекс на „Новото време”. Задължително трябва да се регламентират модерно връзките политика и бизнес със закон за лобизма.

Видео

Новото ВремеНавигация

Категории

Последни теми

Линкове

Блогрол

Архив

Абонамент